Erişilebilirlik

Ukrayna'da Ateşkes Tehlikede


Rusya yanlısı ayrılıkçılar ateşkesin halen hükümet kuvvetlerinin kontrolunda olan stratejik Debaltseve kenti ve çevresini kapsamadığını iddia ederek bölgeye saldırmaya devam ediyor.

Ukrayna hükümeti ve Rusya destekli isyancılar birbirlerini ateşkesi ihlal etmekle suçlarken stratejik Debaltseve kenti çevresinde çatışmalar şiddetlendi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü gözlemcileri iki isyancı bölge Luhansk ve Donetsk arasında ana kara ve demiryollarının geçtiği Debaltseve dışında ateşkese uyulduğunu bildiriyor.

Ayrılıkçılar ateşkesin halen hükümet kuvvetlerinin kontrolunda olan ancak isyancılar tarafından kuşatılan Debaltseve kenti ve çevresini kapsamadığını iddia ediyor.

Debaltseve'nin 10 kilometre batısındaki Vuhlerisk'de bulunan Reuter ajansı muhabiri kente her 10 saniyede bir top mermisi düştüğünü bildiriyor

Rusya yanlısı ayrılıkçılar Pazar günü Avrupalıgözlemcileri Ukrayna’nın doğusunda çatışmaların devam ettiği kuşatma altındaki stratejik Debaltseve kentine ulaşmalarını engelledi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin ayrılıkçıların Pazar günü ateşkesin yürürlüğe girmesinden sonra hükümet kuvvetlerine 112 kez ateş açtıklarını bildirdi.

Avrupalı liderlerin arabuluculuğuyla varılan ateşkes sonucu Ukrayna ordusu ve Moskova destekli ayrılıkçılar derhal çatışmalara son vermek zorunda. Eğer ateşkese uyulursa, taraflar geniş bir tampon bölge açmak üzere ağır silahlarını geri çekecek.

Ancak Ukrayna askeri sözcüsü Fransız haber ajansına devam eden isyancı saldırıları nedeniyle Salı günü ağır silahlarını çekemeyeceğini bildirdi.

Amerika’nın Kiev Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, Debaltseve’nin 20 kilometre kuzeydoğusundaki Lomuvatka yakınlarında Rusya’ya ait topçu birliklerinin uydu fotoğraflarına Twitter hesabında yer verdi.

Rusya ayrılıkçılara asker ve silah yardımı yaptığı iddialarını yalanlıyor

Ukrayna’nın doğusunda on aydır devam eden çatışmalarda en az 5 bin 400 kişi öldü ve çok sayıda kişi yaralandı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG