Erişilebilirlik

Ukrayna'da Ateşkes Tehlikede


Liman kenti Mariupol'un banliyösünde son açılan ateşte yanan bir askeri kamyon
Liman kenti Mariupol'un banliyösünde son açılan ateşte yanan bir askeri kamyon

Güneydoğuda liman kenti Mariupol'da geceyarısı açılan ateşte bir kadın ölür, üç kişi yaralanırken doğuda hükümetin kontrolundaki Donetskhava alanı yakınında top sesleri duyulduğu bildiriliyor

Ukrayna’nın doğusunda isyancıların kontrolundaki Donetsk kentinin hava alanı yakınında yoğun top sesleri duyulduğu bildiriliyor.

Haberler Cuma günü Kiev hükümeti ve Moskova yanlısı ayrılıkçılar arasında varılan ateşkesin bozulması korkusunu arttırdı.

Ukrayna askeri sözcüsü Donetsk’deki isyancıların hava alanına karşı saldırıya geçtiğinin sanıldığını açıkladı. Hava alanı Mayıs ayından beri hükümet kuvvetlerini kontrolunda bulunuyor.

Öteyandan ülkenin güneydoğusunda liman kenti Mauripol’da yetkililer geceyarısı açılan top ateşinde bir kadının öldüğünü, üç kişinin de yaralandığıını bildirdi.

Kadının ölümü ateşkes ilan edildiğinden beri ilk sivil cankaybı oluyor.

Bu arada Rusya, yeni ekonomik yaptırım uygulamaya hazırlanan Avrupa Birliği’ni uyardı.

AB yaptırımlarının hafta başında yürürlüğe girmesi bekleniyor. Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar, Moskova’yı Ukraynalı ayrılıkçılara verdiği destekten caydırmayı amaçlıyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, yaptırımların yürürlüğe girmesi durumunda “Şüphesiz, tarafımızdan bir tepki olacaktır” deniyor. Ancak ne tür bir tepki olabileceği belirtilmiyor.

Bakanlık açıklamasında, AB’nin Ukrayna’nın doğusunun ekonomik kalkınmasını desteklemenin daha iyi bir çaba olacağı vurgulanıyor.

Ukrayna’da Nisan ayından bu yana devam eden ayrılıkçı mücadele 2 bin 600’ü aşkın kişinin ölümüne, Rusya sınırında yaşayan on binlerce sivilin evlerini terk etmesine yol açtı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG