Erişilebilirlik

Ukrayna'da Ağır Silahlar Çekiliyor


Ukraynalı yetkililer Rusya yanlısı isyancıların çekilme işleminin iki hafta içinde tamamlanmasını öngören anlaşmayı imzaladıklarını açıklarken ayrılıkçılar anlaşmayı kabul ettiklerini doğruladı

Ukrayna’da askeri yetkililer iki tarafından ülkenin doğusunda ağır silahlarını savaş hattından çekmeyi kabul ettiklerini bildirdi. Çekilme, sürekli ihlal edilen barış planının uygulanmasında olumlu bir gelişme olarak görülüyor.

Yetkililer Rusya yanlısı isyancıların çekilme işleminin iki hafta içinde tamamlanmasını öngören anlaşmayı imzaladıklarını açıkladı.

İsyancılar haber ajansları aracılığıyla anlaşmayı imzaladıklarını doğruladı.

Öteyandan Karkiv kentinde eski cumhurbaşkanının devrilmesinin birinci yıl dönüme için düzenlenen gösteri sırasınrda patlayan bir bomba en az iki kişinin ölümüne, 10’dan fazla kişinin de yaralanmasına yol açtı.

Cumartesi günü Ukrayna ordusu ve ayrılıkçılar ateşkes gereği tutsak değişimi yaptı. Jolobok köyünde yapılan tutsak değişiminde, ayrılıkçılar 52 isyancı karşılığında esir aldıkları 139 Ukrayna askerini iade etti.

Yine Cumartesi günü Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Başkan Barack Obama’nın Ukrayna'daki ateşkesi ihlal etmekle suçlanan Rusya’ya olası yeni yaptırım seçeneklerini gözden geçireceğini ve Washington’un atacağı bir sonraki adımı belirleyeceğini açıkladı.

Kerry, bu açıklamayı Londra’da İngiltere Dışişleri Bakanı Phillip Hammond’la Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki silahlı ayrılıkçılara verdiği desteği görüştükten sonra yaptı.

Kerry Amerika ve müttefiklerinin ciddi önlemlerle geleceğini, Washington'un Ukrayna ordusuna silah yardımı olasılığını değerlendirdiğini de söyledi.

John Kerry görüşmeden önce uluslararası toplumun Rusya’ya yeni yaptırım konusunu değerlendireceğini bildirmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG