Erişilebilirlik

Ukrayna’da AB Krizi Sürüyor


Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in AB ile serbest ticaret anlaşmasını imzalamayı reddetmesini protesto için meydanlara dökülen on binlerce kişi hala sokaklarda

Ukrayna’da binlerce gösterici Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in AB ile serbest ticaret bölgesi kurulmasını öngören anlaşmayı imzalamayı reddetmesini protesto etmeyi sürdürüyor.
Başkent Kiev’de 100 bin kişinin devlet başkanı Yanukoviç ve hükümetini istifaya çağırdığı gösteriden bir gün sonra yine çok sayıda protestocu, Kiev’deki hükümet binasının girişini kapattı.
Kiev’in en büyük meydanında toplanan binlerce protestocudan biri lan Valery Danilenko, göstericilerin oldukları yerde kalmaya devam edeceklerini söyledi. Kabine istifa edinceye, parlamento dağılıncaya ve Devlet Başkanı Yanukoviç görevi bırakıncaya dek meydanda kurdukları çadırlarda kalmaya devam edeceklerini söyleyen protestocu, sonuna kadar mücadeleye hazır olduklarını kaydetti.
Parlamento Başkanı Volodymyr Rybak Ukrayna televizyonuna yaptığı açıklamada iktidar ve muhalefet liderleri arasında görüşmeler yapılmasının beklendiğini belirtti. Rybak, hem kendisinin hem de Devlet Başkanı Yanukoviç’in halkın şiddet içermeyen gösteriler düzenleyerek fikirlerini ifade etmelerini savunduklarını da sözlerine ekledi.
Devlet Başkanı Yanukoviç geçtiğimiz hafta AB’yle ticaret anlaşması yapılmasını reddetmiş, Ukrayna’nın Rusya’yla olan yakın ilişkisini sürdürmeye ihtiyacı olduğunu söylemişti.

Avrupa basınında çıkan haberlerde, AB ile Ukrayna arasındaki anlaşmanın bozulmasına, Moskova’nın Kiev’den, Ekim ayında, 1 milyar dolarlık doğalgaz borçlarını hemen ödemesi aksi takdirde doğal gaz sevkiyatının kesileceği tehdidinin yol açtığı bildiriliyor.
Moskova son aylarda Ukrayna’dan gelen ürünlere de yeni kısıtlamalar koymaya başladı ve zaten zor durumda olan Ukrayna ekonomisi durgunluğa girdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG