Erişilebilirlik

Ukrayna Silahlarını Geri Çekmiyor


Çatışmaların sürdüğü Artemivsk kenti yakınlarında mevzilenen Ukraynalı askerler
Çatışmaların sürdüğü Artemivsk kenti yakınlarında mevzilenen Ukraynalı askerler

Ukraynalı askeri yetkililer Rusya yanlısı ayrılıkçıların hala saldırılarına devam ettiğini, bu nedenle anlaşma uyarınca ağır silahlarını savaş hattından geri çekmeye başlayamayacaklarını açıkladı

Ukrayna ordusu ateşkes anlaşması uyarınca ağır silahlarını savaş hattından geri çekmeye başlamayacağını çünkü Rusya yanlısı isyancıların hala saldırılarını sürdürdüğünü bildirdi.

Yetkililer Pazartesi günü saldırılar devam ettiği sürece ağır silahların çekilmesinden söz edilemeyeceğini açıkladı.

Pazar günü iki taraf da ülkenin doğusunda ağır silahlarını savaş hattından çekmeyi kabul etmişti. Çekilme, sürekli ihlal edilen barış planının uygulanmasında olumlu bir gelişme olarak görülüyor.

Ukraynalı yetkililer Rusya yanlısı isyancıların çekilme işleminin iki hafta içinde tamamlanmasını öngören anlaşmayı imzaladıklarını açıklamıştı

İsyancılarda haber ajansları aracılığıya anlaşmayı imzaladıklarını doğrulamıştı.

Öteyandan Karkiv kentinde eski cumhubaşkanının devrilmesinin birinci yıl dönümü için düzenlenen gösteri sırasında patlayan bir bomba en az iki kişinin ölümüne, 10’dan fazla kişinin de yaralanmasına yol açtı.

Cumartesi günü Ukrayna ordusu ve ayrılıkçılar ateşkes gereği tutsak değişimi yaptı. Jolobok köyünde yapılan tutsak değişiminde, ayrılıkçılar 52 isyancı karşılığında esir aldıkları 139 Ukrayna askerini iade etti.

Yine Cumartesi günü Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Başkan Barack Obama’nın Ukrayna'daki ateşkesi ihlal etmekle suçlanan Rusya’ya olası yeni yaptırım seçeneklerini gözden geçireceğini ve Washington’un atacağı bir sonraki adımı belirleyeceğini açıkladı.

Kerry, bu açıklamayı Londra’da İngiltere Dışişleri Bakanı Phillip Hammond’la Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki silahlı ayrılıkçılara verdiği desteği görüştükten sonra yaptı.

Kerry Amerika ve müttefiklerinin ciddi önlemlerle geleceğini, Washington'un Ukrayna ordusuna silah yardımı olasılığını değerlendirdiğini söyledi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG