Erişilebilirlik

Ukrayna Rus Yardım Konvoyuna İzin Vermiyor


Yardım taşıyan Rus kamyonları Moskova'dan ayrılırken
Yardım taşıyan Rus kamyonları Moskova'dan ayrılırken

Ukrayna Rusya’dan insani yardım getiren 280 kamyondan oluşan konvoyun ülkeye girmesine izin vermeyeceğini bildiriyor.

Ukraynalı yetkililer Salı günü konvoya izin verilmeyeceğini çünkü Uluslararası Kızıl Haç tarafından koordine edilmediğini ve Rusya’nın ayrılıkçıların kontrolundaki bölgeye asker gönderme bahanesi yaratacağını açıkladı.

Ukrayna cumhurbaşkanı yardımcılarından Vitaly Çhaly, Rus yardımının Uluslararası Kızıl Haç tarafından sağlanan kamyonlara yüklenmesi, doğu Ukrayna’ya yardımın koordinasyonu ve sevkinin sorumluluğunu bu örgütün üstlenmesi gerektiğini söyledi.

Chaly, Ukrayna’nın Rus acil yardım bakanlığı personeli ya askerlerinin yardım sevkiyatına eşlik etmesine “kesinlikle” izin vermeyeceğini de sözlerine ekledi.

Rus televizyonu ise yardım sevkinin Kızılhaç’la koordine edildiğini bildirdi.

Ancak Kızılhaç Pazartesi günü yaptığı açıklamada Rusya’nın katılımı konusunda bir anlaşma olmadığını, yardım sevki için uygulama ile ilgili ayrıntıların açıklıklığa kavuşması gerektiğini belirtmişti.

Daha sonra Ukrayna hükümeti web sitesinde Avrupa Birliği, Rusya, Almanya ve diğer ortakların katılımıyla gerçekleşecek bir insani yardım planı yayınladı.

Başkan Barack Obama ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko Pazartesi günü yaptıkları telefon görüşmesinde Kiev’in izni olmadan Rus yardım konvoyunun Ukrayna’ya girmesinin uluslararası hukuku ihlal edeceği konusunda görüşbirliğine vardı.

Ukrayna’nın Rusça konuşan doğu bölgesinde devam eden çatışmalar nedeniyle binlerce kişinin su, ilaç ve elektrik sıkıntısı çektiği bildiriliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG