Erişilebilirlik

Ukrayna Ordusundan Yeni Operasyon


Ukrayna ordusu ateşkesin sona ermesinden saatler sonra ülkenin doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçılara karşı yeni operasyon başlattı.

Kiev hükümeti, Rusya sınırında ayrılıkçılar tarafından ele geçirilen kontrol noktalarından birini ele geçirdiklerini bildirdi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Doljanski kontrol noktasını yeniden ele geçiren orduyu kutladı, terörle mücadele operasyonunun yeniden başlamasından bu yana ilk zaferin kazanıldığını bildirdi.

Amerika ve Avrupa Birliği, Rusya’yı Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçıları silahlandırmakla suçluyor. Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ise, Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko’yu çatışmaların yeniden başlamasından sorumlu tutuyor.

Moskova’da büyükelçilere ve daimi temsilcilere konuşan Putin, Rusya dışında da olsalar, tüm Ruslar’ın hakkını güçlü bir şekilde korumaya devam edeceklerini, bunun için siyasi, ekonomik, insani yardım ve meşru müdafaa bağlamında ve uluslararası hukuk çerçevesinde her türlü unsuru kullanacaklarını söyledi.

Rusya Parlamentosu’nun üst meclisi, Putin’in talebi üzerine kendisine tanınan Ukrayna’ya Rus askeri gönderme tezkeresini iptal etti. Putin normalde bu tezkereyle Ukrayna’daki Rusları ve Rusça konuşan nüfusu korumak adına bu ülkeye asker gönderme yetkisine sahipti. Putin buna rağmen, Ukrayna’daki Ruslar’ı ve kendilerini Rusya’ya yakın hisseden Ukraynalılar’ı daima koruyacaklarını, bunun için silahlı kuvvetlere ihtiyaç duymadıklarını bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da bugün yapılan açıklamada Ukrayna ordusunu, kentleri ve yerleşim birimlerini topçu ateşine tutarak sivilleri öldürmek ve yaralamakla suçladı.

Ukrayna cumhurbaşkanının önce bir haftalığına ilan ettiği, daha sonra üç gün daha uzattığı ateşkes Pazartesi gecesi sona ermişti. Bu süre içinde Rusya yanlısı ayrılıkçılar silah bırakmadı. Kiev hükümeti 20 Haziran’dan bu yana ateşkesin defalarca ihlal edildiğini bildirdi.

Şu ana kadar Ukrayna ordusunun Rusya yanlısı ayrılıkçılara karşı giriştiği operasyonda 400’ü aşkın kişi öldü.

Amerika ve Avrupa Birliği, isyancılara baskı yapması için Moskova’ya çağrı yapıyor. Taraflar, sınırdan Ukrayna’ya silah ve militan geçişinin devam etmesi durumunda Rusya’ya yaptırımları arttırmakla tehdit ediyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG