Erişilebilirlik

Ukrayna'nın Geleceğiyle İlgili Kaygılar Artıyor


Ukrayna'nın Geleceğiyle İlgili Kaygılar Artıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Ukrayna’da seçimlerin tamamlanmasından sonra ülkenin doğusundaki çatışmaların hafifleyeceği beklentisi doğru çıkmadı. Ayrılıkçıların kontrolundaki bölgelere Rus askeri konvoyları girmeye devam ederken sorunun daha uzun süreceği konusunda kaygılar artıyor.

Ukraynalılar geçen ayki seçimlerde tarihlerinin en reformcu ve AB taraftarı parlamentosunu göreve getirdi. Bundan bir hafta sonra doğudaki iki bölgede Rusya’nın desteklediği ayrılıkçılar kendi seçimlerini düzenleyerek ayaklanmacı liderlere ve bağımsızlık taleplerine meşruluk kazandırmaya çalıştı.

Ukrayna ve uluslararası kamuoyu sonuçları reddetse de Rusya kabul etti ve daha da ileri gitti.

Avrupalı gözlemciler, NATO ve bölge sakinleri, ağır silah, ekipman ve üniformasız asker taşıyan en az 3 konvoyun son günlerde ayrılıkçıların kontrolundaki bölgeye giriş yaptığını bildirdi. Rusya bu iddiaları reddediyor. Ancak, birçok kişiye göre durum, Rusya’nın geçen yılki Kırım işgalini hatırlatıyor.

Bazı uzmanlar Ukrayna’nın doğusundaki durumun “donmuş çatışma” haline geldiğini söylüyor.

Ancak Londra’daki Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü Uluslararası Bölüm Direktörü Jonathan Eyal bunun böyle olmadığı görüşünde: “Bunlara donmuş çatışma demek doğru değil. Asla donma olmuyor. Bunlar bu konuları düşünmek istemeyen Batılı devletler için donmuş oluyor. Aslında bu çatışmalar büyük zorluklara ve kan dökülmesine neden oluyor ve Gürcistan’da gördüğümüz gibi daha büyük savaşlara yolaçabiliyor.”

Yaz boyunca Ukrayna ordusu ayrılıkçıları Rus sınırındaki daha küçük direniş noktalarına itmeyi başardı. Şimdi Rusya’nın ve ayrılıkçıların bunu tersine çevirmek istediğini görülüyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov geçenlerde Ukraynalı yetkililerle ayaklanmacıların çatışmalara son vererek Eylül ayındaki ateşkes anlaşmasına dönmeleri gerektiğini söyledi: “Uzun dönemdeki hedef belli. Ya Ukrayna Rusya etkisine girecek ya da Batı etkisinde kalırsa, Ruslar Ukrayna’yı Batı etkisinde ama iktidarı zayıflamış şekilde tutacak.”

Çatışmalar şimdiden yoğunlaştı. İki tarafın bombardımanlarının artmasıyla aralarında siviller de olan kayıplar yaşanıyor.

Londra’daki Chatham House düşünce kuruluşunda Avrupa politikası uzmanı Orysia Lutsevych, “İki taraf hala birbirinin gücünü deniyor,” diyor.

Lutsevych, ayrılıkçıların elindeki bölgelerde durumun son derece ciddi olduğunu, yiyecek ve elektrik açığı bulunduğunu ve bombardımanların aralıksız sürdüğünü söylüyor. Lutsevych’e göre Batı’nın 2008’deki Gürcistan Savaşı’ndan bu yana Rusya’ya karşı tavrı da bu durumun oluşmasında rol oynadı: “Batı ortak nokta bulmaya çalıştı ve Rusya’yı kızdırmak istemedi. Bence bu iyi bir strateji değil. Bu uzun dönemde daha pahalıya mal olacak.”

Ukraynalı liderler Batı’ya kayma stratejisini sürdürürken ülkenin doğusunda Rusya’nın yolaçtığı giderek kötüleşen krizi de gidermeye çalışıyor. Ancak kriz her gün siyasi ve insani kayıplar yaşanmasına neden oluyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG