Erişilebilirlik

Ukrayna Güçlerinden Güneyde Önemli İlerleme


Ukrayna güçleri Rusya savaşının başlamasından bu yana ülkenin güneyinde ilk büyük ilerlemesini kaydetti. Bugün itibariyle Dinyeper Nehri boyunca hızla ilerleyen ve Rusya'nın cephe hattını kıran Ukrayna birlikleri binlerce Rus askerinin tedarik hattını tehdit etmeye başladı.

Kiev resmi kazanımlarla ilgili doğrulama yapmadı ancak Rus kaynakları Ukrayna'nın tank saldırısıyla nehrin batı kıyısı boyunca onlarca kilometre ilerlediğini ve yol üstündeki bir dizi köyü geri aldığını bildirdi.

Ukrayna güçleri geçtiğimiz günlerde doğuda da ilerleyerek savaşın gidişatını Rusya'nın aleyhinde değiştirmişti. Rusya ise Ukrayna'nın kazanımlarına toprak ilhak ederek, seferberlik ilan ederek ve nükleer misilleme tehdidinde bulunarak karşılık verdi.

Herson eyaletinin Rusya tarafından yerleştirilen lideri Vladimir Saldo, Rus devlet televizyonuna yaptığı açıklamada ''Gelen bilgiler endişe verici diyebiliriz. Çünkü evet, gerçekten ilerlemeler oldu'' diye konuştu. Saldo, ''Dinyeper Nehri kıyısında Dudchany denilen bir yerleşim var, işte tam orada, o bölgede bir ilerleme oldu. Ukrayna güçleri tarafından işgal edilen yerleşimler var'' dedi.

Ukrayna'nın saldırısından önce Rusya'nın cephe hattı, Dudchany'nin 30 kilometre güneyinde yer alıyordu. Bu, savaşın en hızlı ilerlemelerinden birine, Rus güçlerinin savaşın ilk haftalarından bu yana temelde değişmeyen hendeklerle güçlendirilmiş mevzilerinin bulunduğu güneyde ise açık ara en hızlı ilerlemeye işaret ediyor.

Kiev, büyük taarruzlar sırasında olduğu gibi bu kez de kazanımlarla ilgili neredeyse tamamen sessizliğe büründü.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanı Anton Gerashçenko, Ukrayna askerlerinin altın bir melek heykeline sardıkları bayrağın önünde poz verdikleri bir resmi paylaştı ve burasının eski cephe hattının 20 kilometre içerisindeki Mikhailivka olduğunu belirtti.

Herson bölgesindeki bölge konseyi üyelerinden biri olan Serhiy Khlan, '' Geçtiğimiz günlerde Osokorivka'nın ilk fotoğrafını gördük. Birliklerimizi Mikhailivka girişine yaklaşırken gördük, anıtın yanında Hresçenivka'da askerlerimizi gördük. Bu, Zolota Balka'nın da silahlı kuvvetlerimizin kontrolu altında olduğu anlamına geliyor. Bu da birliklerimizin Dnyeper'in Beryslav'a yakın kıyılarında güçlü bir şekilde ilerlediği anlamına geliyor" diyerek ele geçirilen yerlerin isimlerini verdi.

Gerashçenko henüz bunlarla ilgili resmi doğrulama olmadığını ancak Rus sosyal medyasının panik halinde olduğunu ve bu fotoğrafları doğruladığını belirtti.

Ukrayna doğudaki taktikleri kullandı

Ukrayna güçlerinin ülkenin güneyindeki ilerlemesi, doğuda Eylül ayının başından bu yana Kiev'e büyük kazanımlar getiren taktikleri yansıtıyor. Ukrayna güçleri Rus tedarik zincirlerinin kontrolunu ele geçirmek için hızla toprak kazanmış, daha büyük Rus cephe hatlarını bölmüş ve Ruslar’ı geri çekilmeye zorlamıştı.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Moskova'daki Kızıl Meydan'da Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya'yı ilhak ettiğini açıklamış, konserler eşliğinde tören düzenlenmişti. Bundan saatler sonra ise Ukrayna, Donetsk eyaletinin kuzeyinde Rusya'nın ana savunma kalesi olan Lyman yerleşkesini ele geçirmişti.

Bu Ukrayna güçlerinin Luhansk'ın içlerine doğru daha fazla ilerlemesinin ve Moskova'nın Haziran ve Temmuz aylarında savaşın en kanlı çarpışmalarıyla ele geçirdiği topraklara giden tedarik zincirini kontrol etmesinin yolunu açtı.

Hedef Rus askerlerinin tedarik hatları

Güneyde Ukrayna'nın ilerleyişi, Dinyeper'in batı yakasında 25 bin kadar Rus askerinin faydalandığı tedarik hatlarını hedefliyor. Ukrayna, şimdiden ana köprüleri yok ederek Rus güçlerini derme çatma geçitleri kullanmak zorunda bıraktı. Nehrin aşağısında meydana gelecek önemli bir ilerlemenin bunları da tamamen kesmesi mümkün.

Kiev'de bulunan askeri uzman Oleh Zhdanov ''Cephe hattını kırmış olmamız demek Rus ordusunun saldırma yetisini kaybettiği demek oluyor. Bugün yarın savunma yeteneğini de kaybedebilir'' dedi.

Uzman, Ukrayna ordusunun bir ay boyunca yaptığı çalışmalar sonucu kalabalık bir grup Rus askerinin stoklarını yok etmesi ve etkili savaşma gücünü azaltmasının bu grubun mühimmat, yakıt ve gıda sıkıntısı çekiyor olduğu anlamına geldiğini kaydetti.

Duma'dan ilhaklara onay

Öte yandan bugün Putin'in iktidar partisinin kontrolu altındaki Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma Ukrayna'da kısmen işgal edilen dört bölgenin ilhakına destek verdi.

Ancak devlet medyasında esen zafer havası Ukrayna'nın kazanımlarıyla değişti ve başarısızlıklar karşısında günah keçileri aranır oldu.

Devlet televizyonunun önde gelen sunucularından Vladimir Solovyov, ''İşler bir süre bizim için kolay olmayacak. Şu an iyi haberler beklememeliyiz'' diye konuştu.

Rusya'nın Çeçenistan bölgesinin Putin yanlısı lideri ve kendi kişisel ordusunu yöneten Ramazan Kadirov, Rus güçlerinin komutanının madalyalarından arındırılarak cepheye savaşmaya gönderilmesini istedi.

Savaşı destekleyen Kadirov, çok sayıda Çeçen birliğini Ukrayna'da savaşmaya göndermişti.

Kadirov, Rusya'nın nükleer silah kullanması gerektiğini de söyledi. Putin ve diğer yetkililer Rusya'nın topraklarını ve yeni ilhak edilen alanları korumak için nükleer silah kullanmaya başvurabileceğini belirtmiş ancak bunu kesin olarak yapacaklarını söylemekten kaçınmışlardı.

Kadirov'un sözleri sorulduğunda Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, ''Bu çok duygusal bir an. Bölge başkanlarının kendi görüşlerini söyleme hakları var. Ancak zor anlarda bile hisler değerlendirmelerin dışında tutulmalı'' diye konuştu.

Öte yandan Rusya'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk büyük kitle seferberliği kaosa neden oluyor. Binlerce Rus askerine orduya teslim olmaları için celp gönderildi. Benzer sayıda kişiyse ülkeden kaçtı. Batılı ülkeler Moskova'nın yeni silah altına alınan kişileri eğitecek ve silahlandıracak teçhizattan yoksun olduğunu söylüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG