Erişilebilirlik

Ukrayna Eski Başbakanına 7 Yıl Hapis


Ukrayna Eski Başbakanına 7 Yıl Hapis
Ukrayna Eski Başbakanına 7 Yıl Hapis

Rusya, eski Ukrayna Başbakanı Yulia Timuşenko’nun 7 yıl hapis cezasına çarptırılmasını sert şekilde eleştirdi.

Ukrayna’da mahkeme Timuşenko’nun 2009 yılında Rusya’yla doğal gaz anlaşması imzalarken yetkisini aştığını kararlaştırdı. Şimdiki hükümet, Timuşenko’nun Ukrayna’ya 200 milyon dolar zarar verdiğini savunuyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, mahkeme kararında “Rusya karşıtı” bir yaklaşım olduğunu ileri sürdü ve doğal gaz anlaşmasının iki ülkenin de yasalarını ihlal etmediğini savundu.

Anlaşmayı imzalayan Rusya Başbakanı Vladimir Putin de mahkemenin kararını anlayamadığını; uluslararası anlaşmaların sorgulanmasının “yapıcı olmadığını ve tehlikeli olduğunu” söyledi.

Halen muhalefette olan Timuşenko’nun avukatları kararı temyiz edeceklerini açıkladı. Suçlamaları reddeden eski başbakan davanın siyasi amaçlı olduğunu ve Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in kendisini rakip olarak görerek yok etmeye çalıştığını savundu.

Timuşenko ile ilgili karar Amerika ve Avrupa Birliği tarafından da eleştirildi. Beyaz Saray karardan üzüntü duyduklarını; Timuşenko’nun siyasi amaçlı yargılandığını açıkladı. Obama yönetimi, Ukrayna hükümetinin demokrasiye ve hukukun üstünlüğü ilkesine bağlılığı konusunda ciddi kaygılar oluştuğunu belirterek Timuşenko ve diğer muhalefet üyelerinin serbest bırakılmasını istedi. Avrupa Birliği Komisyonu’nun dış ilişkilerden sorumlu üyesi Catherine Ashton’ın sözcüsü de davanın uluslararası normlara uymadığını ve Ukrayna’nın Avrupa Birliği’yle ilişkilerini etkileyebileceğini söyledi.

Devlet Başkanı Yanukoviç, temyiz mahkemesinin davaya farklı bir şekilde yaklaşabileceğini ima etti. Ukrayna’da, Timuşenko’nun hüküm verilirken esas alınan “yetkiyi kötüye kullanma” yasasınında değişikliğe gidilmesi yönünde baskı var.

Timuşenko’nun Vatan Partisi’ni destekleyen binlerce kişi Kiev’de mahkeme binası önünde protesto gösterisi düzenledi. Polis, yolu kapatan çok sayıda kişiyi tutukladı.

Eski başbakan Julia Timuşenko, önümüzdeki yıl yapılacak parlamento seçimlerinde ana muhalefet lideri olarak öne çıkıyordu. Söz konusu dava düşmezse önümüzdeki yıl aday olamayacak.

Timuşenko’nun yanında 400 yetkili daha yargılanıyor. Ukrayna’da hukuk düzenini eleştirenler sadece muhalefet üyelerinin yargılanmasına dikkati çekiyor.

Timuşenko, 2004 yılında Portakal Devrimi’nin liderlerinden biri olarak öne çıkmıştı. Portakal Devrimi’nde sokak gösterileri sayesinde Yanukovich’in kazandığı tartışmalı seçimler iptal edilmişti.


XS
SM
MD
LG