Erişilebilirlik

Ukrayna'da Taraflar 'Tampon Bölgede' Anlaştı


Ukrayna'da 5 Eylül'de varılan ateşkese rağmen Donetsk'teki topçu ateşi, ateşkes öncesini aratmıyor
Ukrayna'da 5 Eylül'de varılan ateşkese rağmen Donetsk'teki topçu ateşi, ateşkes öncesini aratmıyor

NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı, Ukrayna ordusu ve Moskova yanlısı ayrılıkçı milisler arasında oluşturulması planlanan tampon bölgenin, çatışmaları hafifletmesini umduğunu bildirdi.

Amerikalı orgeneral Philip Breedlove, bununla birlikte Ukrayna’da durumun hala kötü olduğunu, Rus askerlerinin hala Ukrayna topraklarında olduğunu söyledi.

Litvanya’da NATO üyesi ülkelerin komutanlarıyla bir araya gelen Org. Breedlove, bu ayın başında imzalanan ateşkesin sadece “sözde” kaldığını hatırlattı. Breedlove, son dönemde yaşanan topçu saldırılarının ateşkes öncesinden hiç farkı olmadığını belirtti.

Ukrayna barış görüşmelerine katılan taraflar, ordu ve Moskova yanlısı ayrılıkçı milisleri birbirinden ayıracak bir tampon bölge oluşturulması konusunda anlaştı. Beyaz Rusya’nın başkenti Minsk’te varılan anlaşma uyarınca taraflar, topçularını cephenin 15’er kilometre gerisine çekerek birbirleri arasında 30 kilometre mesafe bırakacak.

NATO Avrupa Kuvvetleri Komutanı Org. Philip Breedlove
NATO Avrupa Kuvvetleri Komutanı Org. Philip Breedlove

​Ukrayna, Rusya, ayrılıkçı milisler ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü (AGİT) arasında varılan anlaşma, 5 Eylül’de uzlaşılan ateşkesi güçlendirmeyi amaçlıyor. Ateşkes o tarihten bu yana defalarca ihlal edildi.

Görüşmelerde Ukrayna hükümetini temsil eden eski Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma, anlaşmanın bir gün sonra yürürlüğe gireceğini bildirdi.

Minsk Memorandumu adıyla anılan anlaşma, tarafları “tüm yabancı profesyonel askerlerini” Ukrayna’nın doğusundan çekmeye zorluyor. Rusya, ayrılıkçılara destek vermek için askerlerini Ukrayna’ya soktuğu iddialarını yalanlıyor.

Ukrayna’nın doğusunda Rus askerlerinin varlığını doğrulayan NATO komutanı Org. Breedlove, asker sayısında azalma olduğunu söyledi. Askerlerden bazılarının sınırın Rusya tarafına geçtiğini açıklayan Breedlove, bununla birlikte askerlerin üslerine dönmediğini, gerektiği zaman Ukrayna’ya sevk edilmek üzere hazır bekletildiklerini belirtti.

Rusya’nın Kiev Büyükelçisi Mikail Zurabov, Ukrayna’da iki tarafın da “profesyonel asker” kullandığını iddia etti.

Anlaşma sonucu oluşturulacak tampon bölgenin denetimini AGİT yapacak.

Görüşmeler devam ettiği sırada ayrılıkçıların elindeki Donetsk’te hala patlamalar duyulduğu bildirildi. Topçu ateşinin yol açtığı bildirilen patlamalar sonucunda yangın çıktığı gözlendi.

Öte yandan, Rusya Ukrayna sınırından üçüncü “yardım konvoyunu” soktu. Öncekiler gibi Ukrayna hükümetinin izni alınmadan gönderilen bu yardım konvoyunun Donetsk’e yola çıktığı bildiriliyor. Konvoyları kimse denetleyemediği için Moskova’nın kamyonlara yardım malzemesi yerine ayrılıkçı milislere destek olacak silah ve teçhizat taşımasından kaygı duyuluyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG