Erişilebilirlik

'Ukrayna'da Seçim Kritik Bir Adım'


'Ukrayna'da Seçim Kritik Bir Adım'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Ukrayna’da yapılacak genel seçimler öncesinde ülkenin doğusunda ayrılıkçı eylemler hala sürüyor, bölgede kriz derinleşiyor. Obama yönetimi ise Ukrayna’nın tamamı katılmasa da 25 Mayıs’ta yapılacak seçimlerin önemini vurguluyor

Ülkenin doğusundaki Slavyansk’ta Ukraynalı güvenlik güçleri ve Rusya yanlısı militanlar arasında çalışmalar sürerken kentin belediye başkanı Vyaçeslav Ponomaryov, Kiev’i tanımadıklarını açıkladı:

“Ukraynalı yetkililer her zaman işgalci oldu, öyle olmaya da devam ediyorlar. Yaptıklarımızı kendimiz için değil halkımız için yapıyoruz. Bırakın da halk kendi kaderini kendi belirlesin.”

Ukrayna’nın doğusundaki başka bölgelerde de kriz derinleşiyor. İvan Simonoviç, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Denetçisi:

“İnsan hakları dairesi, aralarında yerel halkın, ulusal güvenlik güçlerinin ve silahlı kişilerin olduğu 250 kişinin öldürüldüğüne dair bilgi aldı. Protestocuların silahlandırılmasına ve milis grupları haline getirilmelerine derhal son verilmeli. Silahlı gruplar acilen silahlarını bırakmalı.”

Obama Yönetimi ise 25 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimini Ukrayna’daki krizi kontrol altına alma yönünde kritik bir adım olarak görüyor. Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney de bu görüşü dile getirdi:

“Bizim, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın, Ukrayna Hükümeti’nin ve tüm ortaklarımızın amacı, seçimlerin başarılı şekilde yapılmasını sağlamak. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT, seçimler için bütün hazırlıkların iyi gittiğini bildiriyor.”

Ukrayna’daki kriz, Başkan Obama’nın dış politikasını eleştiren Cumhuriyetçiler’in elini güçlendirdi. Eski Başkan Yardımcısı Dick Chaney, Fox Televizyonu’na yaptığı açıklamada, Başkan Obama’nın Vladimir Putin tarafından defalarca itilip kakıldığını savundu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG