Erişilebilirlik

Ukrayna’da Siviller Isyancılara Katılıyor


Ukrayna’da Kötü Şartlar Sivilleri Isyancılara Katılmaya Zorluyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Ukrayna’nın doğusunda devam eden çatışmalar ve sivil yerleşim birimlerinin topçu ateşine tutulması, daha çok sivili isyancıların saflarına katılmaya teşvik ediyor. Kiev hükümeti, Amerika ve NATO, Rusya’nın bölgedeki fiziksel varlığını gözler önüne serse de, eski ve yeni yaralar birçok Ukrayna vatandaşını eline silah alıp çatışmalara katılmaya itiyor.

Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçılara katılan yeni milislerin bir bölümü Don Kazakları taburlarında görev yapmak üzere Donetsk’ten silah eğitimi almaya götürülüyor.

Hedef olarak kullandıkları posterlerde Ukrayna’nın Batı yanlısı hükümetinin yöneticileri ve siyasetçileri var.

Ukrayna hükümetinin, “terörle mücadele” adı altında ayrılıkçılara karşı başlattığı operasyonun üzerinden aylar geçti. Ayrılıkçılara destek veren Don Kazakları’nın Rus İmparatorluğu’nu savunması uzun bir gelenek. Onlar, için kendi sınırları içinde operasyon düzenleyen Kiev hükümeti, işgalci bir güçten farklı değil.

Saşa, bu birime komuta etmeden önce şirket sahibi bir ekonomistmiş. Kiev’e gittiğini ve orada arkadaşları bulunduğunu, ancak şimdi neden savaştığını tam olarak anlamadığını söylüyor. Saşa kendilerinin batının gördüğü gibi moskova yanlısı olmadıklarını da söylüyor.

İki tarafın da sivillerin yaşadığı bölgelere aaçtığı ateş yüzünden birçok sivil hayatını kaybetti. Maddi hasarsa çok büyük. Ayrılıkçılar bu durumun kendilerini caydırmadığını, tam tersine savaşa katılmaya teşvik ettiğini söylüyor. “Spiker” adıyla tanınan bir ayrılıkçı, köyü bombalanmadan önce bir madende çalıştığını anlatıyor. Eskiden yaşadığı bölgenin yerle bir olduğuu söyleyen Spiker, artık mahallesini bile tanıyamadığını söyledi.

Ayrılıkçılar en büyük kaygılarının batıdaki aşırı sağcıların doğuya gelip Ukrayna hükümeti için savaşmak istemesi olduğunu söylüyorlar. İkinci Dünya Savaşı’nın deneyimleri hala hafızalardan silinmemiş.

Ateşkes anlaşmasına rağmen, ayrılıkçı gruplar çatışmaların yakında yeniden başlayacağını düşünüyor. Bu savaşta, bir taraf teröristlere karşı savaştığını söylerken, diğer taraf Naziler’e karşı savaştığını savunuyor. Çatışmalar uzadıkça kutuplaşmanın daha da artmasından kaygı duyuluyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG