Erişilebilirlik

Ukrayna'da Çatışmalar Ateşkesi Tehlikeye Atıyor


Luhanks yakınlarında bir siperde bekleyen Ukrayna askeri
Luhanks yakınlarında bir siperde bekleyen Ukrayna askeri

Ukrayna ordusunun, ayrılıkçı isyancıların Donetsk Havaalanı’na düzenlediği bir saldırıyı püskürttüğü bildirilirken, Rusya’nın gönderdiği bir yardım konvoyu da Luhansk’a gitmek üzere Ukrayna’ya girdi.

Rusya’ya bağlı Ria Novosti haber ajansı, konvoyda 200 kamyon bulunduğunu, Ukrayna ordusu ve Moskova yanlısı ayrılıkçılar arasında çatışmaların en yoğun olduğu kentlerden biri olan Luhansk’a yola çıktığını duyurdu.

Rusya çatışmaların yoğun olduğu dönemde de Ukrayna’nın doğusuna bir yardım konvoyu sokmuş ve Ukrayna hükümeti tek yanlı alınan bu kararı sert dille kınamıştı. Son gönderilen konvoy da benzer bir şekilde Ukrayna topraklarına sokuldu, ancak Kiev hükümeti ateşkesin hala yürürlükte olduğu bir ortamda bu kez sessiz kalmayı tercih etti.

Öte yandan Batılı gazeteciler, Donetsk havaalanında yoğun çatışmalar yaşandığını bildirdi. Ukrayna ordusu, dün gece ayrılıkçıların topçu ateşiyle saldırıyı başlattığını belirtti. Olay, dokuz gün önce ilan edilen ateşkesi tehlikeye attı.

Ukrayna Başbakanı Arseny Yatsenyuk, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’i ülkesiyle “savaş halini korumakla” suçladı. Yatsenyuk, Moskova’nın ülkesinin bağımsızlığına zarar vermeye çalıştığını iddia etti.

Kiev’de uluslararası bir toplantıda konuşan Yatsenyuk, Batı ülkelerinin Rusya’ya uyguladığı yeni yaptırımları övdü. Amerika ve Avrupa Birliği’nin Rusya’nın enerji, savunma ve finans sektörlerini hedef alan yeni yaptırımları Cuma yürürlüğe girmişti.

Batılı ülkeler Rusya’yı, Ukraynalı ayrılıkçılara doğrudan destek vererek savaşı kızıştırmakla suçluyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG