Erişilebilirlik

Ukrayna’da Ayrılıkçılar Ateşkes İstiyor


Ayrılıkçı bir milis
Ayrılıkçı bir milis

Moskova yanlısı ayrılıkçılar, Kiev hükümetine ateşkese hazır olduklarını bildirdi. Ukrayna, ayrılıkçı milislerin ateşkes çağrılarına henüz yanıt vermedi, ancak daha önce yetkililer, milislerin ‘silah bırak’ çağrısına uymaları durumunda ateşkes düşünebileceklerini belirtmişti

Öte yandan Ukrayna ordusu da ayrılıkçıların kontrolundaki Donetsk ve Luhansk’ta ilerleyişlerini sürdürüyor.

Donetsk’teki durumun iyice kötüleştiği, kentte insani kriz yaşanabileceği uyarısı yapılıyor.

Üst düzey bir Ukraynalı bir yetkili, Rus birliklerinin “insani amaçlarla” Donetsk’e girmek istediğini ama buna izin vermediklerini bildirdi. Rus yetkililerse bu açıklamayı yalanladı.

Bir Amerika Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Bakan John Kerry’nin bugün Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’la bir telefon görüşmesi yaptığını bildirdi. Yetkili, Ukrayna’ya insani yardımın “ancak uluslararası örgütler aracılığıyla” yapılabileceği ve bu örgütlerin de halihazırda çalışmalarını sürdürdükleri” yönünde Kerry’nin Rusya’yı uyardığını belirtti. Kerry Lavrov’a, Rusya’nın “barış gücü ya da insani konvoylar” bahanesiyle Ukrayna’ya müdahale edemeyeceğini söyledi.

Bugün ayrıca Başkan Barack Obama, telefonda görüştüğü Almanya Başbakanı Angela Merkel’le Ukrayna krizini ele aldı. İki liderin, Kiev’in rızası olmadan Rusya’nın Ukrayna topraklarına müdahalesinin, uluslararası hukukun yeni bir ihlali olacağı ve daha kötü sonuçlar doğuracağı konusunda görüşbirliği içinde oldukları bildirildi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG