Erişilebilirlik

Ukrayna Çözümden Uzaklaşıyor mu?


Brüksel’de iki gün süren AB zirvesinde, liderler, Ukrayna’ya serbest ticaret anlaşmasını imzalaması yolundaki çağrılarını yineledi. Ancak Ukrayna, AB yerine Rusya’ya yakınlaşma politikasını değiştirmiş görünmüyor.

AB Dönem Başkanı Litvanya’nın Devlet Başkanı Dalia Grybauskaite, “Birliğin kapıları, hükümete olmasa da Ukrayna halkına açıktır” dedi.

Başkent Kiev ve diğer kentlerde hükümet karşıtı gösteriler devam ederken, Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, dün, Batı ülkelerini, istifasını isteyen göstericileri desteklemekle suçladı. Yanukoviç, Moskova liderliğinde oluşturulan ekonomik işbirliği örgütüne kısmen katılmayı öngören planını dün açıkladı. Bu adımın, ülkedeki siyasi krizi daha da derinleştirmesi bekleniyor.

Televizyonda, kendisi tarafından programa katılması belirlenen gazetecilerin sorularını yanıtlarken, diğer ülkeleri Ukrayna’nın iç işlerine karışmakla suçladı. Yanukoviç, “Başkalarının gelip Ukraynalılar’a nasıl yaşamaları gerektiğini öğretmesine karşı olduğunu” söyledi. Yanukoviç, erken seçime gidilmeyeceğini de açıkladı.

Yanukoviç, muhalefet liderlerinden de “hırslarını kontrol altında tutmalarını” istedi.

Devlet Başkanı, bakanların, Rusya ile gümrük birliği anlaşmasını gözden geçirdiklerini ve hangi konularda bu anlaşmaya dâhil olacaklarını belirlemeye çalıştığını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, Moskova’nın zor durumdaki Ukrayna’ya ekonomik desteğinin yardım amacı taşıdığını ve Kiev’in AB ile yürüttüğü görüşmelerle bağlantısı olmadığını belirtti.

Yanukoviç, anketlerde halktan aldığı destek düşük çıkarsa gelecek seçimlerde aday olmayacağını da açıkladı. Son anketlerde, Yanukoviç, muhalefetin adaylarından eski ağır sıklet boks şampiyonu Vitali Klitschko’nun gerisinden geliyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG