Erişilebilirlik

Ukrayna Boykot Üzerine Zirveden Vazgeçti


Eski Başbakan Julia Timeşenko darp izlerini gösterirken
Eski Başbakan Julia Timeşenko darp izlerini gösterirken

Boykot, Ukrayna’nın eski Başbakanı Yulia Timoşenko’nun cezaevinde bulunmasıyla ilgili. Birçok Avrupalı lider, görevini kötüye kullandığı iddiasıyla geçen yıl 7 yıl hapse mahkûm olan Bayan Timoşenko’yu siyasi tutuklu olarak görüyor.

Timoşenko’nun avukatı geçen hafta cezaevi yetkililerini müvekkiline kötü davranmakla suçlamış ve gardiyanların Timeşonko’yu dövdüğünü ileri sürmüştü.

Bu hafta sonu Yalta’da yapılacak zirveye, aralarında Almanya ve Çek Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Vaslav Klaus da olmak üzere en az 10 liderin katılmaktan vazgeçtiği öğrenildi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı bazı liderlerin katılamayacaklarını bildirmeleri üzerine zirvenin başka bir tarihe ertelendiğini açıkladı.

Dövülmesini protesto etmek için son iki haftadır açlık grevinde bulunan Bayan Timeşonko’yu en çok Almanya destekliyor. Alman doktorlar bel ağrısıyla ilgili sağlık sorunları olan eski başbakanın tedavi için Almanya’ya gitmesi gerektiğini savunuyor.

Başbakanın siyasi rakibi Devlet Başkanı Viktor Yanukovich, hükümet doktorlarına güvenmeyen Timoşenko’nun Alman doktorlar tarafından muayene edilmesine ses çıkarmamış ancak ülkeden ayrılmasına izin vermemişti.

Ukrayna bu yıl Polonya’yla birlikte Avrupa futbol şampiyonluğu karşılaşmalarına ev sahipliği yapacak. Almanya Başbakanı Angela Merkel, kendisi ve bakanlarının futbol maçlarını boykot edebileceği uyarısında bulunmuştu.

Bayan Timoşenko hakkındaki suçlamaları reddederken Avrupa Birliği ve Amerika tutuklamanın siyasi olduğunu ve Başbakan Viktor Yanukoviç’in rakibini yok etmek istediğini savunuyor.

Şimdi de vergi kaçırdığı iddiasıyla yargılanan Yulia Timoşenko’nun suçlu bulunması halinde cezasının 12 yıla çıkarılması mümkün

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG