Erişilebilirlik

Ukrayna Ayrılıkçılara Karşı Operasyon Başlattı


 Kramatorsk'ta bir hava üssünde mevzilenen bir Ukrayna askeri
Kramatorsk'ta bir hava üssünde mevzilenen bir Ukrayna askeri
Ukrayna geçici cumhurbaşkanı ülkenin doğusunda hükümet binalarını ele geçiren Rusya yanlısı göstericilere karşı operasyon başlattığını açıkladı.

Oleksander Turçinov parlamentoda yaptığı konuşmada ancak hükümet kuvvetlerinin Rusya yanlısı militanlara karşı girişilen operasyonun kademeli ve ihtiyatlı olacağını belirtti. Turçinov, Moskova’yı kasıtlı olarak Ukrayna’nın doğusunda gerginliği arttırmakla da suçladı.

Muhalefet lideri Vitali Klitçko, cumhurbaşkanından ayrılıkçı güçleri bölgeden çıkarmak için Ukrayna ordusunu göndermesini istedi.

Donetsk bölgesindeki kentlerde hükümet binalarını işgal eden ve barikatlar turan Rusya yanlısı silahlı militanlar Kiev hükümetinin teslim olmaları için daha önce verdiği ültimatomları reddetmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov eğer Kiev hükümeti doğu Ukrayna’da kuvvete başvurursa Mokova’nın Perşembe günü Cenevre’de yapılması planlanan uluslararası zirveye katılmayacağını açıkladı.

Başkan Barack Obama Pazartesi akşamı yaptığı telefon konuşmasında Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’den göstericileri işgal ettikleri binalardan çıkmaya ikna için nüfuzunu kullanmasını istedi. Putin ise Obama’yı Ukrayna hükümetini göstericilere karşı kuvvet kullanmaktan caydırmaya çağırdı.

Geçici cumhurbaşkanı Oleksander Turçinov, Pazartesi günü Ukrayna’nın geleceğiyle ilgili referandum yapılmasına karşı olmadığını söyledi. Nüfusun büyük çoğunluğunun Ukrayna’nın bağımsız ve birleşik bir ülke olması gerektiği yanıtını vereceğinden emin olduğunu belirten Turçinov, referandumun 25 Mayıs’taki cumhurbaşkanlığı seçimiyle birlikle yapılabileceğini kaydetti.

Ukrayna’da bazı kentlerdeki hükümet binalarını ele geçiren Rusya yanlısı göstericiler Ukrayna’dan ayrılıp Rusya’ya katılmaya ilişkin referandum yapılmasını talep ediyor.

Öte yandan Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Başkan Yardımcısı Joe Biden 22 Nisan’da Kiev’e gidecek.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG