Erişilebilirlik

Ukrayna Askeri Nakliye Uçağı Düşürüldü


FILE - Ukrayna'nın doğusunda bir kontrol noktasını bekleyen Rusya yanlısı bir ayrılıkçı
FILE - Ukrayna'nın doğusunda bir kontrol noktasını bekleyen Rusya yanlısı bir ayrılıkçı

Ukrayna ordusunun Rusya yanlısı ayrılıkçılarla ülkenin doğusundaki stratejik bölgelerin kontrolünü ele geçirme savaşı devam ederken, güvenlik güçleri Rusya sınırına yakın bir bölgede düşürülen askeri nakliye uçağının mürettebatını arıyor.

Rus haber ajansı Interfax’ın raporuna göre ayrılıkçılar, düşürülen uçağın dört mürettebatını Rusya sınırına 30 mil uzaklıktaki Krasnodon’da sorgulamaya almış durumda.

Rusya yanlısı ayrılıkçılar, uçağı düşürdüklerini bildirirken Ukrayna’lı yetkililer uçağın isyancıların elindeki silahların vuramayacağı bir irtifada uçtuğunu bu nedenle Rusya’dan atılan bir roket ile vurulmuş olabileceğini önesürüyor. Moskova, henüz resmi bir açıklama yapmadı.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Kurulu sözcüsü Andriy Lysenko, çatışmaların son günlerde artmasından Rusya’yı sorumlu tuttu.

Ukrayna askeri güçleri Rusya yanlısı ayrılıkçıların ele geçirdiği bölgeleri geri almak için mücadele veriyor. 428 bin nüfusa sahip olan Lukansk kenti bu mücadelenin ana hedeflerinden biri.

Ukrayna Savunma Bakanı Luhansk yakınlarındaki köylerin kontrolünün Ukrayna ordusu’nun elinde olduğunu önesürdü.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroshenko, Rusya askeri güçlerini isyancılara destek vermekle suçladı.

Kremlin, Ukrayna’nın sınır ötesinden yaptığı top atışları nedeniyle bir Rus’un hayatını kaybettiğini belirterek, Ukrayna’yı “telafisi mümkün olmayan sonuçlar” yaşanabileceği uyarısında bulundu. Sorumluluk kabul etmeyen Ukrayna, saldırının provokasyon amaçlı yapılmış olabileceğini belirtti.

30 Haziran’da sona eren ateşkes anlaşmasını yenilenmemesi üzerine çatışmalar artmış bulunuyor. Ateşkesin sona ermesiyle birlikte Ukrayna ordusu , ayrılıkçıların elindeki önemli kentlerden biri olan Slovyansk dahil olmak üzere, birçok kentin kontrolünü ele geçirdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG