Erişilebilirlik

Ukrayna 2020'de AB'ye Üyelik İçin Başvuracak


Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko
Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko sosyal ve ekonomik reformlar öngören uzun vadeli planın ülkesini Avrupa Birliği'ne üye olmaya hazırlayacağını açıkladı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, sosyal ve ekonomik reformlar öngören plan çerçevesinde ülkesinin 2020 yılında Avrupa Birliği’ne üyelik baş vurusunda bulunacağını açıkladı.

Poroşenko sözkonusu reformların Ukrayna’yı AB üyeliğine hazırlayacağını söyledi.

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Çarşamba günü uluslararası topluluğa Kırk dahil tüm topraklarının kontrolunu yeniden kazanıncaya kadar Rusya’ya yönelik yaptırımları sürdürmeye çağırdı.

Yatsenyuk BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada Rusya’nın Kırım’ı ilhak ederek, Rusya yanlısı isyancıları silahlandırarak ve Ukrayna topraklarına asker sokarak uluslararası hukuku ihlal etttiğini belirtti.

Aynı gün NATO sözcüsü Rus kuvvetlerinin büyük çapta Ukrayna içinden çekildiğini gözlediklerini ancak çok sayıda Rus birliğinin sınırda mevzilenmeye devam ettiğini açıkladı.

Yarbay Jay Jansen Reuter ajansının sorusunu elektronik posta ile yanıtlarken bazı Rus askerlerinin hala Ukrayna’da olduğunu ancak bunların sayısını belirlemenin güç olduğunu söyledi.

Jansen isyancıların sınır geçişlerini kontrol ettiğini ve Rus birliklerinin düzenli biçimde sınırdan girip çıktıklarını buyüzden kesin sayılarını bilemediklerini belirtti.

Salı günü Ukrayna’dan sonra Rusya yanlısı ayrılıkçılar da ağır silahlarını tampon bölgeden çekmeye başladıklarını bildirmişti.

Ukrayna askeri sözcü Andriy Lysenko Pazartesi günü isyancı saldırılarının azaldığını ve Kiev hükümetine geçen hafta isyancılarla vardıkları 30 kilometrelik bir tampon bölge kurulmasını öngören anlaşmayı uygulama fırsatı verdiğini açıklamıştı.

Anlaşma hükümet ve ayrılıkçıların ağır silahlarını çatışma hattından 15’er kilometre geri çekerek 30 kilometrelik bir tampon bölge kurulmasını öngörüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG