Erişilebilirlik

'Putin Ukrayna Stratejisini Değiştirmez'


'Putin Ukrayna Stratejisini Değiştirmez'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Rusya ve Ukrayna, Malezya Havayolları’na ait yolcu uçağının düşürülmesiyle ilgili olarak birbirlerini suçlamaya devam ediyor. Uzmanlar, iki ülke arasındaki karşılıklı suçlamalar sürerken, Rusya üzerindeki uluslararası baskının artacağını söylüyor

Doğu Ukrayna’da Rusya yanlısı isyancıların kontrolundaki bölge yakınlarına düşen uçağın enkazını kaldırma çalışmaları devam ediyor.

Daha önce bir Ukrayna askeri uçağı düşüren Rusya yanlısı ayrılıkçılar, Malezya uçağının düşmesinden sorumlu olmadıklarını söylerken, enkazla ilgili kanıtları Moskova’yla paylaşıyorlar.

Ukrayna Başbakanı Arseny Yatseniuk, olayı insanlığa karşı işlenmiş bir suç olarak niteledi ve uluslararası soruşturma çağrısında bulundu: “Rusya yanlısı teröristlerce öldürülen masum insanlar için, Ukrayna hükümeti adına başsağlığı diliyorum.”

Ukrayna ve batılı ülkeler, bölgeyi istikrarsızlaştırmaya çalışan Moskova’yı, Ukrayna’daki ayrılıkçıları silahlandırmakla suçluyor.

Suçlamaları reddeden Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, uçağın düşmesinden Ukrayna’yı sorumlu tutuyor: “Bu topraklarda barış olsaydı, güney ve doğu Ukrayna’da çatışmalar yeniden başlamasaydı, bu trajedi yaşanmazdı. Uçağın düştüğü topraklar hangi devlete aitse, bu korkunç trajedinin sorumluluğu da ona aittir.”

Bu felaket, Ukrayna’daki krizi çözmek için Rusya üzerindeki uluslararası baskıyı arttırabilir.

Avrupa Birliği, Ukrayna’ya müdahalesi yüzünden Rusya’ya yaptırım uygularken, Amerika daha sert önlemler aldı. Uzmanlar, Almanya ve diğer AB ülkelerinin, yaşanan trajedi üzerine Rusya’ya ek yaptırım kararı almasının, Rusya-Ukrayna krizini yeni bir aşamaya sokacağını söylüyor.

Siyasi yorumcu Konstantin von Eggert’e göre, ek yaptırımlar kaçınılmaz: “Yaptırımların artacağına inanıyorum. Çünkü Rusya’nın istese bile Ukrayna’da düştüğü bu zor durumdan kolay kolay kurtulabileceğini sanmıyorum.”

Ancak Londra’daki politika enstitüsü Chatham House uzmanı James Nixey, Batılı ülkeler ek yaptırımlarla baskıyı arttırırken, Putin’in stratejisinden vazgeçmeyeceğini düşünüyor: “Sovyet sonrası dönemde Rusya, bölgedeki ve genel olarak Avrupa’daki anlaşmazlıklara yeni stratejilerle yaklaşıyor. Bu yeni stratejiler, Kırım’da şahit olduğumuz gibi silah kullanmanın yanında, rüşvet, baskı, doğalgaz boru hatlarının kapatılması ve diplomasi de içeriyor. Yani Putin’in hedeflerine ulaşmak için izleyebileceği birçok yol var.”

Nixey, Putin’in stratejilerinin Batılı ülkeleri Rusya’ya karşı yaptırımları daha da sertleştirmekten caydıracağını söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG