Erişilebilirlik

Ücret Eşitliği Tasarısı Senato’ya Takıldı


Aynı işte çalışan erkeklerin kadınlardan daha fazla maaş almasını önlemeyi amaçlayan yasa tasarısı Senato’dan geçmedi. Amerika’da kadınlarla erkekler arasındaki ücret eşitliğini dengeleyecek tasarı partilerarası çekişmenin kurbanı oldu

Amerika’da erkeklerle kadınlar arasındaki ücret eşitsizliğinin önüne geçmeyi hedefleyen yasa tasarısı, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasındaki anlaşmazlık nedeniyle Senato’dan onay alamadı.

Kasım ayında yapılacak Kongre ara seçimleri öncesinde Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti, farklı ekonomi politikalarına odaklanıyor.

Amerikan Nüfus Sayım Bürosu verilerine göre, Amerikalı kadınlar, aynı işi yapan erkek çalışanlardan ortalama yüzde 33 daha az kazanıyor. Demokrat Senatör Elizabeth Warren bu durumun değişmesi gerektiğini söylüyor.

“Mevcut mesleklerin yüzde 99.6’sında erkekler kadınlardan fazla maaş alıyor” diyen Warren, bunun bir tesadüf değil ayrımcılık olduğunu bildirdi.

Ücret eşitliğini sağlamayı amaçlayan Adil Ücret Sözleşmesi, maaş bilgisini iş arkadaşlarıyla paylaşan çalışanları, işverene karşı korumak için şeffaflık ilkesini de destekliyor. Mevcut düzende iş verenlerin birçoğu, çalışanlarının maaş karşılaştırması yapmasını yasaklıyor.

Demokrat Senatör Richard Durbin cinsiyete bağlı maaş ayrımcılığının kadınları sadece iş hayatı süresince değil emeklilikte de cezalandırdığını söylüyor.

Senatör Durbin “Aynı işi yapan kadınların erkeklerden daha az maaş alması, daha az emekli maaşı almaları anlamına geliyor. Kadınlar, erkeklerle aynı miktarda para kazanmamanın bedelini hayatları boyunca ödüyorlar” şeklinde konuşuyor.

Demokratlar aynı zamanda asgari ücretin de artması ve uzun süreli çalışanların sosyal güvenlik haklarının genişletilmesi gerektiğini savunuyor. Ancak Cumhuriyetçiler, Demokratlar’ın bu tarz yasa tasarılarıyla Başkan Barack Obama’nın başarısız ekonomi politikalarını gizlemeye çalıştığını öne sürüyor.

Cumhuriyetçi Senatör John Thune, Başkan Obama’nın yönetimi devralmasından buyana 3,7 milyon daha fazla kadının yoksulluk seviyesinde yaşadığını söylüyor. Thune, “Eğer Demokratlar kadınlara gerçekten yardımcı olmak istiyorsa, istihdam yaratmayı hedefleyen yasalar konusunda Cumhuriyetçilerle iş birliği yapar” diyor.

Thune’a göre, ücret eşitliği yasa tasarısı, işverenleri yüksek tazminat davalarıyla karşı karşıya bırakarak yasadan çalışan kadınlardan çok avukatların yararlanmasına yolaçacak.

Ancak Senatör Durbin aynı görüşte değil. Demokrat Senatör, neyin önemli olduğuna son söze sahip olan halkın Kasım ayındaki seçimlerde karar vereceğini söylüyor.

Ücret eşitliğini savunan yasa tasarısı, Senato’dan geçmesi için gereken 60 oyun altında kaldı, yalnızca 53 oy alabildi. Demokratlar Senato çoğunluğuna sahip olsa da, hiçbir Cumhuriyetçi Senatör tasarıya destek vermedi. Oylama, Başkan Barack Obama’nın, federal hükümetle iş yapan özel sektör çalışanları için ücret koruması istemesinden bir gün sonra gerçekleşti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG