Erişilebilirlik

Ukrayna Uçak Soruşturmasını Hollanda’ya Devrediyor


Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, düşürülen Malezya Havayolları’na ait uçakla ilgili soruşturmanın önderliğini Hollandalı yetkililere devretmeye hazır olduklarını açıkladı.

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yaparken düşürülen Malezya Havayolları’na ait uçakla ilgili soruşturmanın öncülüğünü Hollandalı yetkililere devretmeye hazır olduğunu söyledi. Ukrayna üzerinde düşürülen ve 298 kişinin öldüğü uçakta en fazla Hollanda uyruklu yolcu vardı.

Kiev’de bir basın toplantısı düzenleyen Yatsenyuk, uçağı düşürmekle suçladığı Rusya yanlısı ayrılıkçıları kınadı, Rusya’nın da şer güçlerin yanında yeraldığını söyledi.

Bu arada üç Hollandalı uzman da uçağın enkazının bulunduğu bölgeye ulaştı.

BM Güvenlik Konseyi’nin bugün öğleden sonra kaza bölgesinin uluslararası erişime açılmasını isteyen bir karar tasarısını oya sunması bekleniyor. Konsey dün geceden bu yana toplantı halinde.

Avustralya Başbakanı Tony Abbott, kararın çıkarılması için lobi yapmak üzere Dışişleri Bakanı Julie Bishop’u Amerika’ya yolladı. Malezya uçağında 37 Avustralya vatandaşı vardı.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, “Ukrayna geçen ay çatışmaları yeniden alevlendirmeseydi bu olayın meydana gelmeyeceği” yolundaki görüşünü tekrarladı.

Uluslararası toplum, Putin’den, olay yerinde uzmanlarca incelemeye izin vermeleri için ayrılıkçılara baskı yapmasını istiyor. Putin ise, Rusya’nın BM’ye bağlı Sivil Havacılık Örgütü uzmanlarının olay yerine gidebilmesi için ellerinden geleni yaptığını söyledi.

Ancak Rusya’nın BM nezdindeki Büyükelçisi Vitali Çurkin, soruşturmaya BM’ye bağlı Sivil Havacılık Örgütü uzmanlarının başkanlık edeceğine dair kesin bir ifade bulunmadığı için şimdiki haliyle tasarıya olumlu oy vermeyeceklerini söyledi.

İngiltere’nin BM Büyükelçisi Mark Lyall Grant ise Rusya’yı “klasik geciktirme taktiklerine” başvurmakla suçladı.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry de Malezya uçağının düşürülmesinden Rusya’yı sorumlu tuttu. Kerry, Amerikan televizyonlarına verdiği demeçlerde Rusya’nın ayrılıkçılara geliştirilmiş SA-11 uçaksavar sistemi sağladığı yolunda kanıtlar olduğunu söyledi. Kerry, Amerikalı yetkililerin, uçağın düşürülmesinden hemen sonra izledikleri bir videoda, bir füze rampasındaki roketlerden birinin eksik olduğunu gördüklerini söyledi. Kerry, füze rampasının uçağın düşürülmesinden sonra ayrılıkçıların elindeki bölgeden çekilip, Rusya topraklarına götürüldüğünü de kaydetti.

Bu arada Rusya yanlısı ayrılıkçılar uçağın kara kutularını bulduklarını iddia etti. İsyancı liderlerden Alexander Borodai kara kutuları uluslararası uzman heyetine vereceklerini söyledi.

Ayrılıkçılar, uçaktan çıkarılan 200’den fazla cesedi de soğutuculu tren vagonlarında muhafaza ettiklerini bildirdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG