Erişilebilirlik

‘Uçağı Dış Müdahale Düşürdü”


Cumartesi günü Sina Yarımadası üzerinde düşen Metrojet Havayolları uçağı için firma yetkilileri teknik veya pilot hatası ihtimalinin olmadığını söyledi. Metrojet, 224 kişinin öldüğü kazada dış etmenlerin neden olduğunu iddia ediyor.

Metrojet Havayolları’nın havacılık bölümünden Alexander Smirnov, “Uçağın havada parçalanmasına neden olacak hiçbir teknik arıza yok,” diye konuştu.

“Uçak uçmuyordu, düşüyordu,” diyen Smirnov, pilotların uçağın kontrolünü tamamen kaybettiğini ve bu yüzden de seyir halindeyken hiçbir şekilde iletişime geçip durumu bildiremediklerini söyledi.

Smirnov ayrıca uçağın gövdesine ciddi bir hasar geldiği için uçmaya devam edemediğini de belirtti.

Uçağın düşüş nedenini “dışarıdan gelen bir müdahale” olarak açıklayan yetkili, teknik ya da insan hatası ihtimallerinin kazanın nedeni olamayacağını kaydetti.

Kahire ve Moskova hükümetleri, haftasonunda, IŞİD’in Mısır kolu olan grubun uçağı düşürdüğü yönündeki açıklamalarını dikkate almadıklarını belirtmişlerdi.

Amerikan Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, “Şu aşamada herhangi bir terörist saldırı olup-olmadığı konusunda doğrudan bir kanıtımız yok,” diye açıklamada bulunurken, Mısır’ın Sina Yarımadası’nda önemli bir IŞİD yanlısı militan grup varlığının altını da çizdi.

IŞİD’in uçak düşürebilme yeteneğinin var olup-olmadığı hakkındaki soruya da Clapper şöyle cevap verdi: “Olası pek değil ama yine de göz ardı etmemek gerekir.”

Rusya, Airbus ve uçağın kayıtlı olduğu İrlanda’dan yetkililerin katıldığı soruşturmaya Mısır öncülük ediyor ve bütün olasılıkların incelendiği belirtiliyor.

Metrojet Havayolları uçağının, Cumartesi günü Sina Yarımadası üzerinde seyrederken radar irtibatı kesilmişti. Üç Ukraynalı yolcu dışında, uçaktaki yolcu ve kabin ekibi Rus vatandaşıydı.

Acil yardım ekipleri uçağın her iki kara kutusunu bulmayı başardılar.

Pazartesi günü erken saatlerde, Mısır’daki kazada hayatını kaybeden yolcuların naaşları St.Petersburg’a gönderilmeye başlandı.

Pazar gününü bir günlük yas ilan eden Rusya’da, St. Petersburg yetkilileri, kette Salı günü de yas durumunun devam edeceğini belirtti.

Kaza yerini inceleyen Rus yetkililerden Viktor Soroçenko, düşen uçağın parçalarının geniş bir alana yayılmış olduğunu söyledi.

Air France, Lufthansa, Emirates ve Katar Havayolları’nın da içinde olduğu pek çok hava yolu şirketi güvenlik nedeniyle Sina Yarımadası üzerinden uçmayacaklarını açıkladı.

IŞİD’la bağlantılı militanlar Cumartesi günü uçağı düşürdüklerini açıklamıştı. Ancak havacılık uzmanları ve askeri uzmanlar grubun 9 bin metre menzilli füzelerinin olmadığını düşünüyor.

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah El Sisi, kaza ile ilgili soruşturmanın aylarca sürebileceğini söyledi.

Şarm El Şeyh- St. Petersburg seferini yapan Rus yolcu uçağı havalandıktan 20 dakika sonra düşmüştü.

Mısır Sivil Havacılık şefi Hüsam Kemal, uçak havalanmadan önce yapılan güvenlik kontrollerinde hiçbir sorun bulunmadığını ve pilotun uçak radardan kaybolmadan önce yardım sinyali göndermediğini söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG