Erişilebilirlik

Üç Yıl Aradan Sonra AB’yle İlk Başlık


Lüksemburg'da toplanan Avrupa Birliği Genel İşler Konseyi'nden, Türkiye'yle yeni bir müzakere başlığı açılması için onay çıktı.
Lüksemburg'da toplanan Avrupa Birliği Genel İşler Konseyi'nden, Türkiye'yle yeni bir müzakere başlığı açılması için onay çıktı.

Müzakere sürecinde üç yıldır başlık açamayan Türkiye’nin, Avrupa Birliği’nden beklediği yeşil ışık geldi. AB, “bölgesel politika ve yapısal araçların koordinasyonu” başlığının açılmasına onay verdi.

Avrupa Birliği’yle 2005’te başladığı üyelik müzakereleri yıllardır iyi gitmeyen Türkiye, “üç hareketsiz yılın ardından” olumlu bir haber aldı. Lüksemburg’da toplanan Avrupa Birliği Genel İşler Konseyi, “bölgesel politika ve yapısal araçların koordinasyonu” başlığının açılmasına onay verdi.

Bu başlığın uzun süre sonra açılacak ilk başlık olması sürecin onca soruna ve yaşanan karşılıklı gerilimlere rağmen hala hayatta olduğunu göstermesi açısından da büyük bir sembolik öneme sahip.

Normalde geçtiğimiz aylarda açılmış olması gereken ancak Almanya’nın itirazları nedeniyle açılışı Avrupa Birliği Komisyonu’nun İlerleme Raporu’na bakılarak yapılacak değerlendirme sonrasına bırakılan başlık, 5 Kasım’da Brüksel’de toplanacak hükümetler arası konferansta açılacak.

Bu başlığın açılmasıyla birlikte Türkiye, 3 Ekim 2005’te başladığı üyelik müzakerelerinde açtığı başlık sayısını 14’e yükseltecek.

Hem Türkiye, hem Avrupa Birliği kanadında başlığın açılmasıyla birlikte ilişkilerde özellikle de müzakerelerde yeni bir ivmenin oluşacağı umudu hakim.

Başlığın açılmasına başından bu yana tam destek veren Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle de Lüksemburg’da alınan karardan oldukça memnun.

Türkiye’de yaşanan son gelişmelerin Avrupa Birliği sürecinin önemini ortaya koyduğunu belirten Füle, “Bu hedef doğrultusunda Avrupa Birliği’nin taahhütlerine ve belirlenen kurallara uygun şekilde katılım müzakerelerinin hızlanmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kapsamda bugün alınan karar önemli bir adımdır” dedi. Füle, bu başlığı yeni başlıkların izlemesi yönündeki umudunu da dile getirdi.

Başlığın haziran ayında açılmasını engelleyen Almanya’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Michael Link de Türkiye’nin birçok alanda ilerlediğini belirterek, “Katılım müzakerelerini şimdi canlandırmak için doğru sinyal olduğunu düşünüyoruz” dedi. Link başlığın açılmasıyla birlikte, Türkiye’yle mevcut zor konuları tartışmak için gerekli ivmeyi de sağlayacaklarını ifade etti.

Başlığın açılması amacıyla Brüksel’de yapılacak hükümetler arası konferansa Türkiye adına Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz katılacak.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG