Erişilebilirlik

Üç Ebeveynli Tüp Bebek Yöntemine İzin


İngiltere, üç ebeveynli tüp bebek yöntemine izin veren ilk ülke oldu. Doktorlar bu yöntemin, tedavisi mümkün olmayan bazı genetik hastalıkları önleyebileceğini belirtirken, yönteme karşı çıkanlarsa kararın ‘bebek dizayn etmeye varabileceğini’ savunuyor

Uzmanlar, üç ebeveynli tüp bebek yöntemi kullanılarak dünyaya gelen ve genetiği değiştirilen embriyo sayesinde bebeklerin anneden, babadan ve bir de donör bir kadından DNA içereceğini belirtiliyor.

Doktorlar yöntemin, tedavisi bulunmayan hücresel bir hastalık olan ve anneden bebeğe geçerek her 6 bin 500 bebekten birini etkileyen, mitokondriyel hastalıklarla mücadele amacıyla tasarlandığını belirtiyor.

Konuyu bir buçuk saat boyunca tartışan İngiliz Parlamentosu, ‘mitokondri bağışı’ adlı tasarıyı 128 hayır oyuna karşılık 382 evet oyuyla kabul etti. Bazı siyasetçiler konunun ciddiyeti göze alındığında tartışma süresinin yetersiz olduğunu belirtti.

Yöntemi resmi olarak onaylayarak, dünya tıp tarihine geçen İngiltere, özellikle dini gruplardan şiddetli tepkiler alıyor. Başbakan David Cameron’un sözcüsü, Başbakan’ın tasarıyı desteklediğini, sanılanın aksine konunun “tanrıyı oynamak” anlamına gelmediğini belirtti.

Yöntem, yumurtanın döllenmesi sırasında hücreye enerji sağlayan ve hücre duvarında yer alan mitokondrinin alınmasını sağlıyor. Uzmanlar, sorunlu mitokondrinin doğacak bebeğe ırsi olarak geçerek kalp, karaciğer, beyin ve körlüğün yanı sıra, kas hastalıklarına yol açabildiğini, ancak bu yöntem sayesinde tüm bu hastalıkların ortadan kalkacağını belirtiyor.

Uzmanlar, hücre merkezinde bulunan DNA’dan farklı olan mitokondri DNA’sının, kişinin saç, göz rengi, fiziksel görünüş ve karakter özelliklerini etkilemediğini belirtiyor.

Tasarının geçmesinde uluslararası hayır kuruluşları ve bilim insanlarının büyük rolü oldu. İçlerinde Amerika’nın da dahil olduğu, 11 uluslararası gruptan oluşan ve tasarıya büyük destek veren koalisyon, çocukları mitokondri hastalığı nedeniyle büyük acılar çeken ailelerin artık bu sayede bir umut ışığına sahip olduklarını ifade etti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG