Erişilebilirlik

Üç Boyutlu Yazıcılar Sağlıkta Çığır Açtı


Üç Boyutlu Yazıcılar Sağlıkta Çığır Açtı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

3 boyutlu baskı teknolojisi artık insan kalbini modellemek için kullanılıyor. Amerika’nın Sesi’nden Rosanne Skirble haberinde yeni teknolojilerin cerrahlara ameliyat öncesi hastalarını daha iyi tetkik etme olanağını sağladığını anlatıyor.

Bu ufak bebek kalp ameliyatından çıkmış. Kalp uzmanı Mathew Bramlet ameliyata yardımcı olan 3 boyutlu yazıcının çıktısını gösteriyor: "Bu elinizde tuttuğunuz gerçek kalbin modeli. İki kulakçığın arasındaki deliği görüyorsunuz."

Cerrahlar genelde kalbin dijital görüntülerini kullanarak her detayını görüyor. Mathew Bramlet bu görüntüleri kullanarak 3 boyutlu modeller oluşturuyor. Bunlar da görüntülerden anlaşılamayacak sorunları ortaya koyabiliyor.

Doktor Mathew Bramlet, “Bir sorun olduğunu bilsek de bunu dijital görüntülerden anlayamıyorduk. Ameliyat yapıldı ve zaman kazandık. Gelecekte bu tür bilgilere sahip olmak kalbi durdurmadan, alternatif yöntemler kullanmamızı sağlayacak,” şeklinde konuşuyor.

Yöntem için tomografi ve MR’la elde edilen görüntülerle başka veriler kullanılarak 3 boyutlu yazıcıya yollanıyor. Burada yazıcı alçı ya da seramikten kalbin bir kopyasını çıkarıyor ve basmaya başlıyor.

Bu minik kalbin detayı Bramlet’ı çok şaşırtmış: “Bakarsanız yumurta boyutunda. Bebeğin kalbi bu! Cerrahların müthiş şeyler başardığını biliyorum. Ama yine de bu küçücük kalbe bakarken cerrahların başardığı büyük işlere hayret etmekten kendimi alamıyorum.”

Kalp cerrahı Kathy Magliato gördüklerinden ikna olmuş. Skype’tan görüştüğümüz Magliato 3 boyutlu modellerinin cerrahlar arasında yayılmasını destekliyor: “Bu son derece karmaşık yapıyı, anatomik olarak çok farklılık gösterebilecek kalbi ameliyat öncesinde elime veriyorsunuz ve ben gördüğüm, dokunduğum, hissettiğim model üzerinden ameliyat planı yapabiliyorum. Bu her şeyi değiştirebilir ve hayat kurtarabilir.”

Mathew Bramlet teknolojiyi araştırmaya devam ediyor. Ulusal Sağlık Enstitüleri ile ortaklığa giden Bramlet, 3 boyutlu bir kütüphane kurarak model ve görüntülerin başkaları tarafından kullanılmasını sağlamayı planlıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG