Erişilebilirlik

Binark: “Bu Bir Sansürdür”


Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümü’nden Profesör Dr. Mutlu Binark, Twitter’ın kapatılması ve seçim meydanlarında Facebook ve Youtube’un da kapatılacağından söz edilmesinin, tamamen yurttaşın ifade özgürlüğünün ve bilgi edinme hakkının sansür edilmesi anlamına geldiğini söyledi.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Profesör Binark, “Bu, seçim özgürlüğüne de müdahale çünkü tam seçim öncesi halka bir takım bilgilere bakma imkanı vermesi, yurttaşın kanaatlere ilişkin değerlendirme yapmasına imkan sağlaması açısından yeni yedya önemli” diye konuştu. Mutlu Binark, “Sonuçta sosyal medya bir kamusal alan ve kamusal alanda yurttaşlar hem fikir beyan edebilir hem de fikirlerin nasıl şekillendiğini görebilir. Bu nedenle bilgiye erişim hakkına müdahale olduğunu düşünüyorum. Üstelik hukuksuz bir uygulama.”

Profesör Mutlu Binark şöyle konuştu: “Aslında Twitter’ı yasaklamak da mümkün değil, çünkü bütün dünya olup bitenleri görüyor, Twitter’a ilgi iyice artmış durumda. İçe kapanmanın bir göstergesi de sayılabilir. Twitter’ı kapatmak yerine temiz siyaset yapmak gerekiyor. Siyasetin temizlenmesi gerekiyor.”

Twitter’ın aslında sosyal konularla ilgili olarak da kullanıldığına dikkati çeken Binark, şu hatırlatmayı yapıyor: “Twitter’ı Van depremi için kullandık. Sağlık Bakanlığı kan arama duyuruları yapıyor, Türkiye’deki hastaların kan ihtiyacı duyuruluyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yol durumunu buradan bildiriyor, gazeteciler buradan bilgi alıyor, veriyorlar. Kayıp insanlar, kayıp hayvanlarla ilgili duyurular buradan yapılıyor, bakanlıkların kendi hesapları var, hala bakanlar kullanıyor, cumhurbaşkanı kendisi girip mesaj yazıyor. Siyasi irade tıpkı geleneksel medyayı nasıl yönetebilirsem sosyal medyayı da yönetebilirim diye düşünüyor ancak burada bir algı yanılgısı var. Geleneksel medyanın bir sahibi var, bir mülkiyet yapısı var ama sosyal medyayı kullananlar yurttaşlar. Geleneksel medya patronu ben sopa gösteririm havuç veririm siyasi iktidar olduğum için onu düzenleyebilirim diye bakabilir ama yurttaşların kullandığı sosyal medyaya bu şekilde bakamaz. Yurttaşlar da Twitter kapandığından beri daha fazla Twitter kullanmaya başladı tüneller kazdı, arka kapılar buldular. Yurttaşları bu şekilde zora sokmak kabul edilemez.”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:09:02 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG