Erişilebilirlik

Türkiye’den Suriye ve Irak’ta Hava Saldırısı


Saldırı saat 2 sularında başladı. Türkiye’nin değişik havaalanlarından kalkan savaş uçakları, Suriye’nin Derik Kasabası yakınlarında Karaçok Dağı ile Irak’ın Ezidilerin yaşadığı Sincar Kasabası yakınlarındaki Sincar dağını bombaladı.

Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, PKK ve uzantılarının hedef alındığı belirtildi. Açıklamada bombalanan bölgelerden Türkiye’ye silah ve mühimmat gönderildiği vurgulandı: "Bölücü terör örgütü PKK ve bu örgütün Suriye ve Irak'taki uzantıları tarafından, Suriye ve Irak kuzeyi, ülkemize terörist, silah, mühimmat ve patlayıcı madde aktarılması maksadıyla özellikle son zamanlarda yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Bölücü terör örgütü tarafından yurt içinde kahraman silah arkadaşlarımızın, güvenlik görevlilerimizin, güvenlik korucularımızın ve vatandaşlarımızın şehit olmasına ve yaralanmasına sebep olan terör eylemlerinin gerçekleştirilmesinde ve desteklenmesinde kullanılan Irak kuzeyi/Sincar Dağı, Suriye kuzeydoğusu/Karaçok Dağı bölgeleri tam anlamıyla birer terör yuvasına dönüşmüştür. Ülkemizin ve milletimizin birlik, bütünlük ve güvenliğine kasteden bu terör yuvalarının yok edilmesi maksadıyla uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımız kapsamında 25 Nisan 2017 günü saat 02.00'de, Irak kuzeyi/Sincar Dağı ve Suriye kuzeydoğusu/Karaçok Dağı bölgelerine hava harekatı icra edilmiş ve belirlenen terörist hedefleri tam isabetle vurulmuştur."

Bölgedeki kaynaklar bombardımanda, Sincar’daki Çira ve Rojava’nın Sesi Radyolarının da vurulduğuru bildirdi. Suriye’deki Derik Kasabasının kontrolünü elinde bulunduran YPG, bombardımanda YPG Komuta, Basın ve İrtibat merkezlerinin hedef alındığını duyurdu. YPG açıklamada kayıplarının olduğunu duyurdu.

Öte yandan Sincar Dağı'ndaki bombardımanda ise Irak Kürt Bölgesine bağlı 5 peşmerge yaşamını yitirdi. Amerikanın Sesi’nin bölgedeki güvenlik kaynaklarından aldığı bilgiye göre, saldırıda en az 15 peşmerge de yaralandı. Saldırıda Ezidi Direniş Birlikleri adlı silahı grubun bir üyesini de hayatını kaybetti. Bu arada PYD lideri Salih Müslüm, saldırıya tepki göstererek, koalisyon güçlerinin sessiz kalmaması çağrısı yaptı.

Türkiye’den Suriye ve Irak’ta Hava Saldırısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Bu arada HDP saldırılara tepki gösterdi. Diyarbakır’da düzenlenen basın toplantısında konuşan HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, saldırıların sadece Kürtlere yapılmadığını belirterek, IŞİD’e karşı kurulan uluslararası koalisyonun da hedef olduğunu söyledi. Yıldırımın açıklamasında,

“Bu saldırı asla ve asla kürtlüğe yapılmamıştır insanlığa karşı bir saldırıdır. Bu saldırılara karşı durmak insan olmak ve vicdan sahibi olmak yeterlidir. Bu saldırı DAİŞ’e karşı mücadele eden bütün güçlere yapılmıştır. Bu güçler arasında sadece Kürtler yoktur. Suriye’nin Arapları, Çerkezleri, Süryanileri, Ermenileri Türkmenleri vardır. Değer yargılarını korumak için orada bulunan koalisyon güçlerine karşı yapılmış bir saldırıdır aynı zamanda. Koalisyon güçleri ve uluslararası güçler karşısında bu ülkeyi zora sokacak politikalardan hükümetten bir an önce vazgeçmesi gerekmektedir. Halkımızın da uluslararası toplumunda bu yanlış politikaları karşı çıkması için çağrımız vardır. Bu insan olmanın ve insanlığın değerlerine sahip çıkma ile alakalıdır. Siyasi iktidarı uyarmak istiyoruz. Yaptığınız için Kürde de Türk’e de bir getirisi yoktur. Bu ülkeyi daha fazla itibarsızlaştırmaya hizmet etmektedir. Kim diyebilir ki Türkiye 2 yıl öncesine göre daha itibarlıdır? Bu yol yol değildir. Kendi içindeki Kürtler ile barışmayan bir iktidarın dünyada itibarlı görünme şansı yoktur. Dünyanın süper güçlerinin yeniden dizaynı tartıştığı bir dönemde kendi sınırlarını tartışmaya açıyor. Buna kimsenin hakkı yoktur” ifadeleri yer aldı.

Öte yandan Demokratik Bölgeler Partisi de operasyona karşı eylem çağrısı yaptı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG