Erişilebilirlik

Türkmendağı’nda Sivil Türkmen Kalmadı


Rusya destekli rejim güçlerinin saldırılarının ardından 3128 Suriyeli Türkmen ve Arap Türkiye’ye sığındı. 3000 Suriyeli’nin daha Türkiye‘ye sığınması bekleniyor. Suriyeli Türkmen liderlerden Tarık Sülo Cevizci, Türkmendağı çevresindeki köylerde kendi halklarından tek sivil kalmadığını söyledi

Suriye’de yaşanan siyasi krize çözüm için Birleşmiş Milletler himayesinde Cenevre’de başlayan görüşmelerde henüz ilerleme sağlanamadı. Ancak Rusya destekli Esat güçleri, Lazkiye kırsalındaki Bayırbucak Türkmenleri bölgesine yönelik saldırılarını sürdürüyor. Suriye ordusunun saldırılarından kaçan Arap ve Türkmenler, Suriye sınırını aşarak Hatay’a sığınıyor.

3128 kişinin parmak izini alan AFAD, bu sığınmacıları Hatay Yayladağı’ndaki iki numaralı kampa yerleştirdi. Yetkililer, önümüzdeki bir hafta içinde en az üç bin kişinin daha Türkiye’ye girmek isteyebileceğini söylüyor. Yeni gelecek Suriyelilerden Türkmen olanlar Yayladağı Güveççi köyündeki çadırkente, Araplar ise Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nde bulunan çadırkente yerleştirilecek.

Cevizci: Türkmendağı’da elimizde dört köy kaldı

Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Başkan Yardımcısı Tarık Sülo Cevizci, Türkmen köyü Gebelli’nin rejim kontrolüne geçmesinin ardından son 10 gün içinde Türkmen dağı civarındaki altı köyün düştüğünü söyledi. Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Cevizci, Rus destekli Esat güçlerinin saldırı sonrası bölgede tek bir sivil Türkmen’in bile kalmadığını açıkladı.

Cevizci, ‘‘Son saldırıların ardından elimizde üç Türkmen köyü kaldı. Bir köy de bugün geri alındı. Bu köylerde yaşayan Türkmen siviller de rejimin bölgeye kara harekatı yapacağı söylentisinin yayılmasıyla Türkiye’ye girdi. Sınırın açık olduğunu duyan civar köylerde yaşayan Araplar da Türkiye’ye akın etmeye başladı. Bu nedenle son günlerde gelenlerin tümü Türkmen değil’’ dedi.

“Esat kontrolündeki bölgede hala 50-75 bin Türkmen var”

Türkmen lider, bu nüfusun ne kadarının halen Suriye’de olduğunu da yanıtladı. Rejim kontrolündeki kıyı şeridinde yaşayan Türkmenlerin büyük bölümünün hala köylerinde olduğunu söyleyen Cevizci, ‘‘Bayırbucak iki bölgeden oluşuyor. Bugün dağlık bölgede hiç sivil Türkmen kalmadı. Oralar hayalet kasabalara dönüştü, kalanların tümü Esat güçlerine karşı savaşıyor. Tahminlerimize göre, savaş boyunca yaklaşık 100 bin Türkmen Türkmendağı çevresinden Türkiye’ye göçtü. Esad’ın kontrolündeki kıyı bölgelerinde ise bugün 50-75 bin civarında Türkmen yaşıyor. Lazkiye kırsalındaki bu Türkmenler Suriye’yi terk etmedi. Ancak bu Türkmen köylerinde de baskı var, işkence ve tutuklamalar yapılıyor. Bunlardan yılan halk var. Onların bir bölümü kaçtı. Ama çoğunluk orada’’ dedi.

Türkmen Meclisi Başkanı Cenevre’de

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, bugün Yüksek Müzakere Grubu’nun davetlisi olarak Cenevre’ye gidiyor. İlk kez bir Türkmen lider Cenevre’ye davet edilirken Tarık Sülo Cevizci bu konuda yorum yapmanın erken olacağını söyledi.

Cevizci, Cenevre’deki görüşmelere rağmen sahadaki durumun değişmediğini ifade etti. Görüşme trafiğinin muhaliflerde bir rehavete neden olduğuna da dikkat çekti.

Türkmen lider, ‘‘Cenevre’deki toplantıların akıbeti belirsiz. Neler çıkacağı hakkında ne rejim ve muhalefetin ne de görüşmelere taraf olan devletlerinbir öngörüsü var. Oluruna bırakılmış. Diğer yandan sahada Esat’ın 30 Eylül’den beri kesintisiz devam eden yoğun baskısı var. En son Türkmendağı ve Dera’da ilerleme kaydetti. Gelen haberlere göre, Halep’te yoğun saldırıya geçti. Cenevre’deki toplantılar sürerken muhalefetin de rehavete kapılmasını fırsat bilip sahada bastırıyor. Muhalefet gerilirken Rus destekli Esat, çok para, cephane ve mesai harcayarak masum Türkmenlere karşı ilerliyor’’ dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG