Erişilebilirlik

‘Türklerin Öfke Gecesi’


İstanbul’da Gezi Parkı’ndaki ağaçların kesilmesini önlemek için başlayan ve kentlere de yayılan protestolar Alman basınında da geniş yer buldu.

Bugün öğleden sonra polisin Taksim’den geri çekildiği ve Gezi Parkı'ndaki bariyerlerin kaldırıldığı haberlerini ajanslar ve televizyon haberleri ‘acil’ olarak bildirirken, yaşananları Alman televizyonlarındaki haberler kısmen ilk sıradan yansıtmayı sürdürdü.

Polis ve göstericiler arasındaki olaylar bugün çıkan gazetelerin manşetlerinde ve yorum köşelerinde de yer aldı. ZDF kanalı Taksim'de yaşananları ana haber programında ‘Barbar dediğimiz Türkler doğa için savaşıyor ve Türkler savaşırsa olaylar değişir’ şeklinde duyururken, Almanya’nın en önemli gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung ise, Taksim olayları için ‘Gezi Parkı’nın öfkeli halkı’ başlığını kullandı.

Gazete giderek yayılan ve destek bulan olayları geçen yıl Almanya’nın Stuttgart kentinde yaşanan protesto gösterilerine benzeterek, orada da çevrecilerin yeni tren istasyonu için kesilmesi planlanan ağaçları koruyabilme amacıyla protestolarını hatırlattı.

Protestolarda polis tarafından aşırı şiddet kullanılması ve göstericilerden birinin kör olması sonrasında yükselen eleştiriler Eyalet Başbakanı Stafan Mappus’un istifasına yol açmıştı.

‘Türklerin öfke gecesi’ başlığını kullanan ülkenin en çok satan bulvar gazetesi Bild ise protestoların ‘Başbakan Erdoğan’ın İslamcı muhafazakar yönetimini’ hedef aldığını da yazdı. Yaşananları ‘Erdoğan hükümeti döneminde görülen en büyük gösterilerden biri’ olarak tanımlayan Spiegel dergisinin internet sayfası, olayların Gezi Parkı’ndan daha çok Erdoğan hükümetine yönelik eleştirilerin ifadesi olduğunu belirtiyor.
Bu arada Almanya’nın çeşitli kentlerinde dün ve bugün düzenlenen gösterilerde, Gezi Parkı protestocularına polisin sert müdahalesi protesto edildi. Göstericilere karşı aşırı ve orantısız güç kullandığı savunulurken, Yeşiller Partisi Berlin milletvekili Özcan Mutlu, yaşanan şiddetin demokratik bir ülkeye yakışmadığını söyledi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00
Linki indirmek için

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir ise olayların bir Meclis Araştırması Komisyonu tarafından araştırılmasını talep ederken, Federal Meclis Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Ruprecht Polenz göstericilerin üzerine büyük bir sertlikle giden polisin hukuk devleti prensiplerini çiğnediğini ve olayların sorumlularının bunun hesabını vermesini gerektiğini açıkladı.

Çeşitli dernek ve organizasyonlar tarafından Almanya'nın birçok kentinde yarın da İstanbul’da yaşananların protesto edileceği gösteriler yapılacağı bildirildi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG