Erişilebilirlik

Türklerden İslam Karşıtlarına Tepki Eylemi


İslam karşıtı grubun, Almanya'nın Köln kentinde yaptığı gösteri
İslam karşıtı grubun, Almanya'nın Köln kentinde yaptığı gösteri

Almanya'daki Müslüman ve Türk Dernekleri, İslam Karşıtı Pediga grubunun gösterilerine karşıt bir gösteri yapmaya hazırlanıyor

Almanya’da çok sayıda Müslüman ve Türk Derneği, İslam karşıtı sağ popülist ‘Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar’ Pegida grubunca düzenlenen eylemlere tepki göstermek amacıyla sokağa çıkma kararı aldı. Pegida oluşumunun önümüzdeki 5 Ocak Pazartesi akşamı Köln'de yapmayı planladığı yürüyüşe paralel, İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatı, Almanya Alevi İslam Birliği, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği ve Müslümanlar Koordinasyon Kurulu gibi çok sayıda çatı örgütü bir karşıt gösteri düzenleneceğini duyurdu.

Konuyla ilgili ortak açıklamada, söz konusu derneklerin ‘İslam düşmanlığına, ırkçılığa, yabancı düşmanlığına ve yabancılara yönelik nefrete karşı tavır koymayı’ hedefledikleri duyuruldu.

Açıklamada ayrıca, Almanya’daki Müslümanların ‘camilere ve İslam dinine mensup insanlara yönelik yapılan saldırıları büyük bir endişeyle takip ettikleri’ ifade edildi. Ortak bildiriye imza atan Avrupalı Türk Demokratlar Birliği UETD’nin Genel Başkanı Süleyman Çelik, Almanya’daki Müslümanların sadece kendilerinden değil, aynı zamanda birlikte yaşadıkları toplumdan da sorumlu olduğunu vurgulayarak, bu yüzden Pegida’ya karşı tavır koyma kararı aldıklarını, ancak esas sorumluluğun siyasette olduğunu söyledi.

Kısa adı Pegida olan, "Batı'nın İslamileşmesine Karşı Yurtsever Avrupalılar" adlı grubun çağrısı üzerine her hafta pazartesi akşamları düzenlenen gösterilerin şimdiye kadarki merkezi Dresden kentindeydi. Ekim ayında birkaç yüz kişi ile başlayan gösterilere Noel’den önceki son pazartesi 17 bin 500 kişi katılmıştı. Pegida'nın önümüzdeki pazartesi gününden itibaren Almanya’nın Köln gibi birçok kentinde gösteriler yapması bekleniyor.

Müslüman derneklerinin gösterileri öğleden sonra saat 15.30’da yapılacak, Pegida taraftarları ise akşam saat 18.30’da sokağa çıkacak. Öte yandan söz konusu grubunun Köln'de yapacağı gösteri sırasında dünya çapında tanınan Köln Katedrali’nin dış cephesindeki ışıkların söndüreceği bildirildi. Katedral sözcüsü, Köln Katedrali'nin yabancı düşmanlığını, dışlamayı ve ırkçılığı protesto etmek amacıyla bu tarz bir karar alındığını kaydetti.

Öte yandan bir kamuoyu araştırmasına katılanların yüzde 29'unun Pegida’yı haklı bulduğu belirtildi. Oturdurdukları kentte düzenlenmesi durumunda Pegida yürüyüşlerine katılabileceğini ifade eden Almanların oranı ise yüzde 13. Gelecek seçimlerde İslam’a karşı tavır koyan bir partiyi seçebileceğini belirtenlerin oranın ise yüzde 10 olduğu açıklandı. Bu oranın ülkenin doğu eyaletlerinde yüzde 15, batı eyaletlerinde yüzde 9 olduğu kaydedildi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00


STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG