Erişilebilirlik

Türkler ve Ermeniler'den Karşılıklı Gösteri 


Türkler ve Ermeniler'den Karşılıklı Gösteri
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:54 0:00

Amerika'da yaşayan Türkler ve Ermeniler, 1915 olaylarının yıldönümü olarak kabul edilen 24 Nisan dolayısıyla Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği önünde karşılıklı gösteri yaptı.

Türkler, büyükelçiliğin hemen önündeki kaldırımı Ermeni göstericilere kaptırmamak için daha önceden burada nöbet tutmaya başlamıştı. Dolayısıyla Türklerin gösterisi büyükelçilik binasının hemen bitişiğindeki kaldırımda, Ermeniler’in gösterisi de karşı kaldırımda oldu.

Yağışlı havaya rağmen iki tarafta toplanan Türkler ve Ermeniler megafonlarla karşılıklı sloganlar attı, şarkılar ve marşlar çalındı.

Türkler ellerinde Türk bayraklarıyla katıldıkları gösteride 1915 olaylarına ilişkin “soykırım” iddialarını reddeden mesajlar verirken, “(Konu) Tarihçilere bırakılsın”, “Ermeni terörünün kurbanlarını anıyoruz”, “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” gibi yazılar içeren pankartlar açtı. Türk grubun tarafında Azerbaycan ve ABD bayraklarının da olduğu görüldü.

Ermeniler ise Türkler’i “soykırımı inkarla” suçlayan ve “Türkiye’nin IŞİD’e destek verdiği” suçlaması da dahil Türkiye aleyhine mesajlar içeren dövizler taşıdılar. Aralarında çocukların da olduğu gözlenen Ermeni grubun tarafında "Ağrı Dağı Ermeniler'e aittir" yazılı pankartlar da dikkat çekti.

Gösteriler sırasında zaman zaman karşılıklı atışmalar olurken, ortadaki yoldan geçen bazı arabaların içinden de Türkler veya Ermeniler’e destek verildiği görüldü.

Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı gösteriler olaysız sona erdi.

Türkler, gösterilerini İstiklal Marşı’yla tamamlarken, daha sonra Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç grubu büyükelçiliğe davet etti ve burada toplu fotoğraf çekildi.

Amerika Başkanı Donald Trump, 1915 olaylarını anma yıldönümü nedeniyle yayımladığı yazılı açıklamada, tıpkı bir önceki Başkan Barack Obama’nın yaptığı gibi, Ermenice “büyük felaket” anlamına gelen “Meds Yeghern” ifadesini kullanmıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG