Erişilebilirlik

Türkler AB'ye Tekrar Sıcak Bakıyor


Türkiye - Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı TAVAK’ın Türkiye'de 8 ilde yaptığı son araştırmaya göre son yıllarda yüzde 20'nin altına inen AB üyeliğine desteğin oranı yeniden artarak yüzde 34'e yükseldi

Türkiye tam 16 yıl önce AB üyeleri tarafından aday ülke ilan edildi, 2005 yılında tam üyelik müzakerelerine başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlık dönemin ilk yarısında Ankara'nın ekonomik açıdan yaptığı atılımlar, demokrasi yolundaki ilerlemeler ve Türkiye’nin bölgedeki pek çok ülkeye ilham kaynağı olması Avrupa Birliği ile ilişkilere yeni bir ivme kazandırdı.

Ancak son yıllarda Türk halkının kademeli olarak AB’ye ilişkin görüşlerini olumludan olumsuza doğru yönelttiği izlendi. 10 sene önceki araştırmalarında AB üyeliğinin gerçekleşeceğini ve iyi olacağını düşünenlerin oranı yüzde 70’lerdeyken, son iki - üç yılda oran yüzde 20’nin altındaki düzeye indi.

Ancak Türkiye -Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı TAVAK’ın konuyla ilgili son araştırmasına göre, Türkler tekrardan AB’ye sıcak bakmaya başladı.

İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Trabzon, Bursa, Antalya ve Sivas illerinde 1180 kişi ile yapılan anket sonucuna göre, fikri sorulanların yüzde 34’ü Türkiye’nin, AB’ye tam üye olacağına inandığını belirtmiş. Araştırma kapsamında ‘Türkiye’nin AB’ye üye olacağına inanıyor musunuz’ sorusuna hayır diyenlerin oranı ise katılımcıların yüzde 61’i.

‘Türkiye AB’ye hiçbir zaman tam üye olamaz’ diyenler ise yüzde 2 oranında. TAVAK Başkanı Profesör Faruk Şen, Türkiye’nin AB’ye üyeliğini arzulayanların oranının yükselişe geçmesini ülkede son iki yılda yaşanan gelişmelere bağlıyor ve halkın AB’yi tekrardan umut olarak görmeye başladığını savunuyor.

TAVAK’ın konuyla ilgili şimdiye kadar yaptığı tüm kamuoyu araştırmalarında, Türkiye’nin en önemli ticaret ortağı olan Almanya’nın önemli bir faktör olarak ortaya çıktığını belirten Profesör Şen, anket sonuçlarına göre halkın yüzde 54’lük bir oranının Almanya’yı Türkiye’nin AB’ye giden yolunu kesen ülke olarak tanımladığını belirtiyor.

Yaklaşan 7 Haziran seçimlerinde Türkiye’nin AB üyeliğinin siyasette çok az rol oynamasını eleştiren Türkiye - Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı Şen, Türkiye’nin yarım asırlık AB macerasına şu anda sahip çıkan tek partinin HDP olduğunu iddia ediyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:38 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG