Erişilebilirlik

Türkler’in 55 Yıldır Devam Eden Almanya Macerası


31 Ekim 1961, Türkiye’den başka ülkelere işçi göçünün resmi başlangıcı olarak kabul ediliyor. 30 Ekim 1961’de eski Almanya başkenti Bonn yakınlarındaki Bad Godesberg’de Alman hükümeti tarafından hazırlanan, bir gün sonra da Ankara’da Türk hükümeti tarafından kabul edilen, iki sayfadan ibaret 12 maddelik İşgücü Anlaşması’nın yürürlüğe girmesiyle Türkiye’den bugünlere kadar devam eden bir göç süreci başladı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:11 0:00

1960’ların başında Almanya ve batılı birçok devletin sanayileşme hızı nüfus artışından hızlı olduğu için Türkiye gibi ülkelerden işgücü istediler. Türkiye’de ise o yıllarda, hızlı nüfus artışı ve köylerden şehirlere göç nedeniyle işsizlik giderek artıyordu. 1960’lı yıllarda çoğu Türkiye’nin büyük kentlerini dahi görmemiş yüzbinlerce insan kafileler halinde yurtdışına giderek, çalışmaya başladı.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın verilerine göre Türkiye dışında çalışan ve yaşayan Türkiye kökenli göçmenlerin sayısı 5 milyon civarında. Bunların 3 milyona yakını Almanya’da yaşıyor. Geride kalan 55 yılda Türkiye’den Almanya’ya yerleşenlerin toplam sayısı, geri dönmüş olanlarla birlikte 6 milyonu geçti.

1961’de tahta bavullarıyla Sirkeci Garı’ndan davul zurnalarla uğurlanarak Almanya’ya ucuz işgücü olarak yola çıkanların büyük bölümü bir kaç yıl kalıp, para biriktirdikten sonra geldikleri yerlere geri dönmeyi planlıyordu. Ancak “evdeki hesap çarşıya uymadı” ve büyük çoğunluk Almanya’ya yerleşti, çocukları, onların da çocukları Almanya’da ve diğer göç ülkelerinde doğarak, yurtdışı Türkleri olarak tanımlanan bir kitle oluştu.

Almanya'da Türkler dördüncü nesile ulaştı. İlk başlarda gurbetçiler, sonra “Alamancılar” diye tanımlanan grup artık Almanya Türkleri olarak biliniyor. Almanya’ya iş gücü göçü, Almanya’nın siyasetinde, sosyal ve kültürel hayatında, ayrıca ekonomisinde değişimlere yol açtı. Türk göçmenler, 55 yıldır Almanya’nın bir parçası olma mücadelesini, kısmen dışlanarak kısmen de iki ülke arasındaki siyasi gerilimler arasında sıkışarak verirken, Alman toplumu da göç ve uyum tartışmalarıyla tanıştı. Özellikle ilk kuşaklardaki kalifikasyon eksikliği nedeniyle işsizlik, yoksulluk ve uyumsuzluk konularından en çok etkilen grupların başında gelen Türk göçmenlerle ilgili olarak pek çok Alman, üzerinden 55 yıl geçmesine rağmen Türkler’in topluma uyum sağlayamadığını düşünüyor. Ama Türkler aynı zamanda bugün Almanya'da spordan kültüre pek çok alanda kendilerinden söz ettiriyor. 85 bin Türk girişimci yılda 45 milyar Euro’luk bir ciro ile işyerlerinde 80 bini Alman olmak üzere 400 bin kişiye istihdam sağlıyor. 50 bin Türk üniversite öğrencisi, 10 binin üzerinde mühendis, mimar ve doktor var. Başarı hikayelerinin ve uyum sağlamış Türkler’in genellikle fark edilmediğini, buna karşın uyum sorunu çeken küçük bir grubun sürekli olarak gündeme geldiğini belirten Almanya Türk Konseyi Başkanı Tacettin Yatkın, Almanya’nın göçün 55.yılında Türk göçmenlerle göz hizasında bir ilişki kurması gerektiğini belirtiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG