Erişilebilirlik

Türkler Hükümetin Suriye'ye Müdahaleye Desteğinden Kaygılı


Reyhanlı'da sınıra yakın bölgede hazır bekletilen füzeler
Reyhanlı'da sınıra yakın bölgede hazır bekletilen füzeler
Amerika’nın Suriye’ye müdahale olasılığına karşı Türkiye, Suriye’nin bir misilleme saldırısında bulunabileceği kaygısıyla sınırlarına uçaksavar füzeleri yerleştiriyor. Ayrıca hükümet de olasılıkları değerlendirmek üzere kriz toplantıları düzenliyor. Amerika’nın Sesi İstanbul muhabiri Dorian Jones, Suriye’ye müdahaleyi önleyecek uluslararası girişimlere rağmen Türkiye’de gerginliğin arttığını bildiriyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün bakanlar kurulunun kilit üyeleriyle birlikte Amerika’nın Suriye’ye saldırısının olası etkilerini tartıştı. Geçen ay kendi halkına kimyasal silah kullanmakla suçlanan Esat rejimine karşı sert bir yanıt verilmesi çağrılarını yapan ülkelerin başında Türkiye geliyor.

İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi’nden Cengiz Aktar’a göre Amerika’nın askeri müdahalesi, Türkiye’yi Suriye’nin misilleme saldırılarına maruz bırakabilir. Türkiye’nin Suriye’ye karşı topyekun bir savaş çağrısı yaptığına dikkati çeken Aktar, bunun da Türkiye’yi Suriye misilleme tehdidine açık tuttuğunu, iki ülke ve bölge açısından çok kötü sonuçlara yol açabileceğini belirtiyor.

Geçen hafta üst düzey bir Suriyeli diplomat, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu komşu ülkeleri uyararak, Amerika’nın askeri müdahalesini desteklemeleri durumunda misilleme yapmakla tehdit etti.

Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye’yle arasında 900 kilometreyi bulan sınırına asker ve zırhlı araç yığınağı yapıyor. Ayrıca sınıra yakın bölgelere kısa menzilli füzeler ve kimyasal silahla mücadele timleri yerleştiriliyor.

Emekli tuğgeneral Haldun Solmaztürk, Türkiye’nin Suriye’nin misillemesine karşı savunmasız olduğu görüşünde. Solmaztürk, Suriye ordusunun Türkiye’yle başa çıkacak güçte olmadığının altını çizmekle birlikte, topçu, füze ve kimyasal silahlarla yapacağı bir misilleme saldırısının Türkiye’de önemli kayıp ve tahribata yol açabileceğini kaydediyor. Türk ordusunun kimyasal savaşa karşı hazırlıklı olup olmadığını bilmediğini belirten Solmaztürk, kimyasal silahla girişilen bir saldırının ciddi risk taşıyabileceğine işaret ediyor.

Ankara, Amerika’nın Suriye’ye olası müdahalesine destek verse de, Türk kamuoyu aynı görüşte değil. Amerika’nın Sesi’ne konuşan bir İstanbullu da, Suriye’de olduğu kadar Irak’ta da savaşa karşı olduklarını, Türk hükümetinin Amerika’ya destek vererek hata yaptığını söylüyor.

HaberTürk gazetesinden Soli Özel, Türk hükümetinin Suriye’ye müdahale yanlısı tutumundan dolayı siyasi tepkilere hedef olmadığını vurgulamakla birlikte, Suriye tarafından bir misilleme saldırısı gelmesi durumunda bu durumun hızla değişeceğine dikkati çekiyor. Suriye’deki iç savaşın Türkiye’de gerginliklere yol açtığını hatırlatan Özel, Türkiye’ye bir saldırı olması ve can kaybı yaşanması durumunda hükümete yönelik tavrın hızla olumsuzlaşacağını söylüyor.

Ankara, Suriye’den gelebilecek bir misilleme saldırısına karşı savunma gücü konusunda bir açıklama yapmadı. Basına oldukça seyrek açıklama yapan Genelkurmay ve Milli Savunma Bakanlığı’ndan da, alınan önlemler konusunda ses çıkmadı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG