Erişilebilirlik

‘Türkler Almanya’yı Renklendirdi’


‘Türkler Almanya’yı Renklendirdi’
‘Türkler Almanya’yı Renklendirdi’

Almanya’ya Türk işçi göçünün 50’nci yılı ile ilgili çok sayıda etkinlik ve toplantı yapılıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da 1-2 Kasım tarihlerinde Berlin’e bir ziyarette bulunmayı planlıyor. Başbakan Erdoğan, Alman Başbakanı Angela Merkel’le birlikte “Göç Sempozyumu”na ve ayrıca Almanya’da yaşayan 1000 Türk kökenlinin davet edildiği bir galaya katılacak. Göçün 50’nci yılı kutlanırken, geçen yarım yüzyılın muhasebesi de yapılıyor. Türkiye’nin önde gelen edebiyat eleştirmenlerinden Doğan Hızlan, Türk ve Alman toplumlarının geride kalan sürede karşılıklı olarak etkileşimleri olduğu görüşünde.

Değişik edebiyat etkinlikleri kapsamında sıklıkla Almanya’ya giden Hürriyet Gazetesi yazarı Doğan Hızlan, Türklerin Almanya’yı renklendirdiğini söylüyor.

Türklerin diğer etnik azınlıklara kıyasla Alman toplumuna kaynaşmakta zorluk çektiği yönündeki resmin kısmen doğru olduğunu belirten Doğan Hızlan, Almanya’daki Türklerin diğer azınlıklarla karşılaştırılamayacağını belirtiyor.

Doğan Hızlan, Almanya’daki gibi Türkiye dışında yaşayan Türk göçmenlerin bulundukları toplumlara uyum gösterirken, kendi kültürel zenginliklerini de korumaları gerektiğine vurgu yapıyor.

Bu arada göçün 50’nci yılı etkinliklerinin bir diğer parçası ise, geçen hafta Salı günü Türkiye’den yola çıkan “Almanya treni”. İşgücü değişim anlaşması kapsamında ilk kez 1961 yılında Sirkeci'den Münih'e kalkan “Almanya treni” bu kez Almanya'ya giden Türkleri anmak için düzenlenen etkinlik kapsamında Plovdiv, Belgrad, Zagreb, Salzburg güzergâhı üzerinden 30 Ekim Pazar günü Münih Garı'na ulaşacak.


XS
SM
MD
LG