Erişilebilirlik

‘Türkiye’yle Kongre Arasında Diyalog Önemli”


‘Türkiye’yle Kongre Arasında Diyalog Çok Önemli”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:31 0:00

Amerika Türk Koalisyonu Başkanı Lincoln McCurdy’ye göre, Kongre üyelerinin Türkiye’yi iyi anlaması ve Türk-Amerikan ilişkilerinin önemi konusunda sürekli bilgilendirilmesi şart

Amerika Türk Koalisyonu Başkanı Lincoln McCurdy’ye göre, Türkiye’yle Amerikan Kongresi arasında iyi bir diyalog olması son derece önemli. McCurdy, Kongre üyelerinin Türkiye’yi iyi anlaması ve Türk-Amerikan ilişkilerinin önemi konusunda sürekli bilgilendirilmesi gerektiğini söylüyor. Lincoln McCurdy ile Hülya Polat konuştu.

Hülya Polat: “Amerika Türk Koalisyonu Başkanı Lincoln McCurdy, kuruluşunuz hakkında bilgi rica edelim önce. Nedir amacınız?”

Lincoln McCurdy: Amerika Türk Koalisyonu, 2007 yılında Washington’da kuruldu. Boston ve İstanbul’da ofislerimiz var. Kar amacı gütmeyen bir kuruluş. Amerika Türk Koalisyonu ve temel amacımız Amerikalılarla Türkler arasında bir köprü oluşturmak ve Amerika’da yaşayan Türkler’in topluma ne kadar önemli katkıları olduğu konusunda Amerikalılar’ı bilinçlendirmek. Ayrıca Amerika’da yaşayan Türkler’i güçlendirmek. Amerika’daki Türkler’in sayısı 500 bine yaklaşıyor. Bu büyük bir başarı. Buradaki Türkler, Amerikan toplumuna çok iyi uyum sağlamış çok büyük başarılar elde etmiş örnek kişiler. Vatandaşlıklarını çok ciddiye alıyorlar ve artık Amerika’yla anavatanları Türkiye arasında sağlam bir köprü kurulmasında daha etkili bir rol üstlenmelerinin zamanı gelmiş durumda. Türkiye ve bölgesinde olanlar son derece önemli ve Amerika’yla Türkiye arasında İkinci Dünya Savaşı sırasında başlayan dostluğun güçlenerek devam etmesi son derece önemli.”

Hülya Polat: “Amerika Türk Koalisyonu’nun kaç üyesi var, ne tür çalışmalara ağırlık veriyorsunuz?”

Lincoln McCurdy: “Üye kaydı yapmıyoruz, bu yüzden sayı veremiyorum. Hedefimiz mevcut Türk Amerikan derneklerini güçlendirerek farklı etnik toplumlarla bu ülkede yaşayan Türkler ve Türkiye arasında köprü kurmak, Amerika’da yaşayan Türkler’in başarılarını teşvik etmek.”

Hülya Polat: “Amerika Türk Koalisyonunun hedefi, aynı zamanda, kuruluş tüzüğünüzde de belirttiğiniz gibi, Kongre’nin Türk-Amerikan ilişkilerinin önemini daha iyi anlamasını sağlamak. Bu sizce neden önemli?”

Lincoln McCurdy: “Bu çok önemli çünkü Amerikan hükümetinin yapısı çok farklı, yetkilerin üçe bölündüğü bir yönetim şekli var. Dünyada Amerikan yönetimi konusunda ciddi bir yanlış anlama var. Herkes Amerika’yla iyi ilişkiler için Beyaz Saray’ın desteğinin yeterli olduğunu zannediyor. Elbette Beyaz Saray önemli, ancak Kongre de çok önemli bir role sahip. Ne yazık ki onlarca yıldır Türkiye Kongre’de iyi bir imaja sahip olamadı. Bunun en büyük nedeni de diyalog eksikliği.”

Hülya Polat: “Kongre’deki Türk Dostluk Grubu’nun 120’den fazla milletvekili üyesi var. Geçen yıl 155’e kadar çıkmıştı bu sayı. 50 eyaletin 45’inden milletvekilleri var grupta. Amerika’da yaşayan Türkler’in Kongre’yle ilişkilerini geliştirmek sizce neden bu kadar önemli?”

Lincoln McCurdy: “Seçim öncesi sayı 157’ye kadar çıkmıştı, ancak bazı üyelerin seçimi kaybetmesi, bazılarının da emekli olması veya başka işlere geçmeleri yüzünden bugün Türk Dostluk Grubu’nda 130 milletvekili var. Bu düşüşe rağmen grup, Kongre’deki benzerlerinin en büyüklerinden biri. Kongre’yle ilişkiler önemli, çünkü Kongre üyelerine Türk-Amerikan ilişkilerinin neden önemli olduğunu, Amerika’daki Türk toplumunun varlığını hatırlatmak gerekiyor. Daha önceleri Türkiye ve Amerika’daki Türkler’in varlığı fazla bilinmiyordu ancak yoğun bir çabayla Dostluk Grubu’na katılan milletvekillerini bilgilendirdik. Bu da Amerika’da yaşayan Türkler’in siyasi sistemle daha çok ilgilenmelerini, seçtikleri milletvekilleriyle iyi bir iletişim kurmalarını sağladı, bu da çok daha dengeli bir diyalog oluşmasına imkan verdi.”

Hülya Polat: “Washington Post ve Kongre gazetesine göre Amerika Türk Koalisyonu, 2012’de Kongre seyahatlerinin en büyük sponsoru oldu. 2009’dan bu yana derneğiniz en az 15 tur düzenledi Türkiye’ye ve 150’den fazla Kongre üyesiyle yardımcılarını Türkiye’ye ve komşu ülkelere götürdü. Hedef yine canlı Türk-Amerikan ilişkilerinin önemini vurgulamak ve Kongre’deki temel konularda dengeli bir diyalog oluşmasını sağlamaktı. Bu programın yararları ne sizce?”

Lincoln McCurdy: “Ne yazık ki birçok Amerikalı, başka ülkeler hakkında fazla bilgiye sahip değil. Ayrıca bugüne kadar Osmanlı İmparatorluğu, Türkiye, Türkler ve bölge hakkında çok yanlış bilgilendirilmişler. Kongre üyelerini ve yardımcılarını Türkiye’ye götürerek Türk kültürünün, Türk kültürel mirasının olağanüstü güzelliklerini, Türk özel sektörünün dinamizmini gözleriyle görmelerini sağlıyoruz. Aslında Türkiye’nin Amerika’ya, Türkler’in hayallerinin de Amerikalılar’a benzediğini görüyorlar. Bu benzerliği anlamaları, Türklerle Amerikalılar’ı birbirlerine yaklaştırıyor. Ben onlarca yıldır Türk Amerikan ilişkileriyle ilgiliyim, bugüne kadar Türkiye’ye gidip de Türkiye ve Türk halkı hakkında daha büyük bir hayranlıkla geri dönmeyen bir Amerikalı hatırlamıyorum.”

Hülya Polat: “Amerika Türk Koalisyonu’nun ayrıca burs ve staj programları var. Bunlar hakkında da bilgi verir misiniz?”

Lincoln McCurdy: “İki çeşit burs programımız var. Birincisi Amerika’da yaşayan Türkler’e verdiğimiz eğitim bursları. Siyasetle, kamu yönetimiyle ilgilenen öğrencileri seçiyoruz. Şu ana kadar Amerika’da seçilerek yerel yönetimlerde görev yapan yalnızca dört Türk yetkili oldu. Bu sayıyı arttırabilirsek, Türkler’in Amerikan siyasi sürecindeki varlığını güçlendirmiş oluruz. İkinci tür bursumuz azınlık gruplarından öğrencilere verdiğimiz eğitim bursları. Afrika kökenli Amerikalılar’a, Latin kökenlilere ve Kızılderili asıllı üniversite öğrencilerine burs veriyoruz. Bu öğrenciler Türkiye’de bir dönem okuyorlar. Bugüne kadar bu gruptan 250 öğrenciye burs verdik. Bu öğrenciler Amerika dışında okuma imkanı olmayan, bu açıdan çok geri kalmış öğrenciler, onlar için büyük bir imkan Türkiye’de eğitim görmek. Modern Türkiye’yi, Türkler’i tanımış, anlamış olarak Amerika’ya dönüyorlar. Ayrıca bir iyi niyet girişimi olarak Amerika’daki Ermeni asıllı öğrencilere de burs veriyoruz. Şimdiye kadar altı Ermeni asıllı öğrenci burstan yararlandı. Türkiye deneyimi, bütün öğrenciler için çok yararlı oluyor. Amerika’da yaşayan Türk öğrenciler için çok gurur duyduğumuz bir staj programımız var. Her yaz 20 öğrenciyi, Kongre üyelerinin ofislerine yerleştiriyor, Amerikan siyasi sistemini daha iyi anlamalarını, politikaya ilgilerini arttırmayı amaçlıyoruz.”

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG