Erişilebilirlik

Türkiye'ye Sığınan Mülteciler Çok Dertli


Türkiye-Suriye sınırında son günlerde çatışmaların artmasın nedeniyle büyük bir hareketlilik var. Amerika’nın Sesi muhabiri sınırda mültecilerin durumunu izliyor. Bobb’a göre, son günlerde 4 binden fazla Suriyeli Türkiye’ye giriş yaptı.

Son günlerde binlerce Suriyeli Türkiye’ye sığındı. Böylece Türkiye’deki Suriyeli mülteci sayısı 60 bine çıktı. Suriye’deki çatışmalardan kaçanların akın ettiği Türkiye sınırında gelişmeleri izleyen Amerika’nın Sesi muhabiri Scott Bobb, mültecilerin çok acı hikayeler anlattığını bildiriyor. Bunlardan biri olan Hamide Şehadi de çok dertli.

Şehadi, Halep yakınlarındaki Kafr el-Huma’da öldürülen oğlunu toprağa verdikten sonra Türkiye’ye sığınmış. Oğlunun 3 aylık kızı ve diğer torununu da birlikte getirmiş. Gelini, pasaportu olmadığı için sınırın Suriye tarafında kalmış.

Şehadi, “Oğlum üç gün önce öldü. Bu bebek, oğlumun 3 aylık kızı. Bir de oğlu var. Umarım Allah da Beşar Esad’ın oğlunu alır. Esad birçok kişiyi öldürdü, kentlerimizi yakıp yıktı. Kaçmak zorunda kaldık. Pasaportları olmadığı için sınırı geçemeyen en az 20 kişi tanıyorum” diye yaşadığı zorlukları anlatıyor.

Halep’te halı temizleme işi yapan 37 yaşındaki Ebu Şaban, Suriye ordusunun yerleşim bölgelerini bombalaması yüzünden Türkiye’ye kaçıyor. Yiyecek, su ve elektrik sıkıntısı baş gösterdiğini söyleyen Şaban, hükümetin bölgedeki iletişimi kestiğini anlatıyor. Şaban, ayrıca, isyancı Özgür Suriye Ordusu’nun durumunun iyi olduğunu söylüyor.

Ebu Şaban’a göre “Özgür Suriye Ordusu’nun durumu gayet iyi çünkü bir mahalleye girdiklerinde herkesten destek görüyor. Tankların giremediği dar caddeleri ve eskiden Esad rejimine ait olan kontrol noktalarını ele geçirmiş durumdalar.”

Safwan el Masri, Özgür Suriye Ordusu için savaşıyor. Türkiye’ye geçip ailesini Kilis mülteci kampına yerleştirdikten sonra geri dönüp çatışmalara yeniden katılmayı planlıyor. Halep’teki durumun çok kötü olduğunu söyleyen el Masri, hükümetin uçaklar ve tanklarla bombardımana devam ettiğini söylüyor.

El Masri, “Hükümetin uçaklarına karşı bizim uçaksavarlar ve füzelere ihtiyacımız var” diyor ve ellerinde sadece hafif silahlar, Kalaşnikoflar ve el bombaları olduğunu belirtiyor.

Amerika’nın Sesi muhabiri Scott Bobb’a göre, Türkiye’ye sığınan Suriyeli mülteci sayısının önümüzdeki günlerde daha da artması mümkün.

Mültecilerin bir çoğunun Türkiye’ye sınır kapılarının yakınlarındaki kaçak yollardan girdiği tahmin ediliyor. Özgür Suriye Ordusu’nun askerleri de bu kaçak yolları sık sık kullanarak mülteci kamplarında kalan ailelerini ziyaret ediyor, ardından Suriye’ye dönüyor.

Türkiye'ye Sığınan Mülteciler Çok Dertli
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG