Erişilebilirlik

Türkiye’nin Vizesiz Avrupa Mücadelesi


Avrupa Birliği’nin Türkiye ile vize serbestisi için şart koştuğu koşulların karşılanması için süre iki hafta sonra doluyor. Türkiye Temmuz’dan önce vatandaşlarına bu hakkı kazandırmak için mücadele ediyor.

Ankara’nın mülteci başvurularındaki yığılmayı azaltması, mültecilerin iş piyasasına girmesine olanak vermesi, vize sistemini düzeltmesi ve veri koruma kanunlarını Avrupa Birliği standartlarıyla uyumlu hale getirmesi gerekiyor.

Vize serbestisi Ankara ile AB arasında sığınmacıların Avrupa’ya akışını durdurmak amacıyla varılan anlaşmanın bir parçası. AB ayrıca Türkiye’ye 6 milyar euro yardım ve hızlı üyelik müzakereleri taahhüt ediyor.

Ankara vize serbestisi olmazsa, anlaşmanın çökebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Avrupa Komisyonu Mülteci Komisyonu Dimitris Avramopoulos ise bütün şartlar karşılanmadıkça vize serbestisinin olamayacağını belirtiyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Türkiye’ye çağrı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türkiye’ye çatışmalar nedeniyle sınırına yığılan Suriyelileri kabul etme çağrısında bulundu. Örgüt, Suriye ordusunun 13 ve 15 Nisan’da iki sığınmacı kampını vurduğunu hatırlattı. Geçen hafta örgüt, Türkiye’nin IŞİD’den kaçan Suriyeliler’e ateş açtığını iddia etmiş, Ankara bu iddiayı yalanlamış ve açık kapı politikasının sürdüğünü belirtmişti.

Bu arada Avrupa Birliği İstatistik Ajansı, Avrupa Birliği ülkelerinin geçen yıl 330 binden fazla başvuruya mülteci hakkı verdiğini belirtti. Bu, 2014 yılına kıyasla yüzde 72 artış anlamına geliyor.

Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer de ülkesinin 2015’te daha fazla mülteci başvurusu aldığını belirtti. Fischer, rakamı 88 bin olarak açıkladı.

Litvanya: ‘AB Türkiye anlaşması çözümün sadece bir parçası’

Litvanya Devlet Başkanı Dalia Grybauskaite, Türkiye ile AB arasında sığınmacı krizini durdurmak amacıyla varılan anlaşmanın sadece çözümün bir parçası olduğunu söyledi. Grybauskaite, anlaşmanın karışık olduğunu ve uygulamasının da karışık olduğunu söyledi. Litvanya Devlet Başkanı, Avrupa’da yeni mülteci güzergahlarının oluştuğunu çünkü söz konusu anlaşmanın çözümün sadece parçası olduğunu söyledi.

Ankara’dan AB’ye Eleştiri

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB’nin söz verdiği 3 milyar euroluk yardımın dağıtımını çeşitlendirmesi çağrısında bulundu.

Ankara’da Polonya Dışişleri Bakanı ile ortak basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, AB’nin Türkiye’yi proje proje desteklediğini ve bu sistemin 2 yıl sürebileceğini kaydetti.

Çavuşoğlu, “Eğer bu parayı Suriyelilere proje üzerinden verecekseniz,2 yıl boyunca bu insanlara ne olacak?” diye sordu

Türkiye ve Avrupa Birliği geçen ay Avrupa’ya sığınmacı akışını engellemek için tartışmalı bir anlaşmaya varmıştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG