Erişilebilirlik

Türkiye’nin Tek Kadın Haber Ajansı Kapatıldı


Türkiye'nin Tek Kadın Haber Ajansı Kapatıldı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Merkezi Diyarbakır’da bulunan Türkiye’nin ilk ve tek kadın haber ajansı JINHA da KHK ile kapatıldı. Ajansın merkez bürosu mühürlendi. Ancak çalışanları farklı mecralarda seslerini duyurmaya devam edeceklerini söyledi.

Türkçe karşılığı Kadın Haber Ajansı Jın Haber Ajansı 2012 yılında kuruldu. Türkiye’nin kadın odaklı ilk ve tek haber ajansı olarak faaliyetlerine başladı. Merkezi Diyarbakır’da bulunan Jınha tüm çalışanlarını kadın olmasıyla biliniyordu. Haberlerinde de kadınları ön plana çıkaran ajans bu kez kapanmasıyla gündeme geldi. Dün yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname ile Jınha da kapatıldı. KHK yayınlanır yayınlanmaz polisler ajansın merkezine giderek kapıya mühür vurdu. Ajansın kapatılmasına rağmen çalışanları bugün yine haber peşindeydi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde düzenlenen eylemi izlemeye gelen Jınha Çalışanları üzgündü. 4 yıldır Jınha’da muhabirlik yapan Sarya Gezioğlu, kadınların sesi olmaya devam edeceklerini söyledi. Amerikanın Sesi’ne konuşan Gezioğlu, “Çalıştığım ilk günden bu yana ajans üzerinde baskı vardı. Her açıdan baskı vardı. Devletin baskısı, toplumun baskısı vardı. Bizim amacımız kadın üzerindeki tüm bu baskıları yok etmekti azaltmaktı. Ya da dünyada kadını sesi olmaktı. Her türlü şiddeti duyurmaktı. Bu anlamda 2012 yılında kuruldu Jınha, o günden bu yana çok doğru yerlere dokunduğumuzu düşünüyorum. Baskıların temel nedeni buydu. Son dönemde iktidarın da en büyük baskısı ajansımıza vardı. 8 defa kapatılması akabinde şirketin bütünen kapatılması, dün gece kapımıza mühür vurulmasıyla gelişti. Yine alanlardayız vazgeçmiyoruz, dünyada kadının sesi olmaya devam edeceğiz. Bu bir kadın mücadelesidir salt bir hak mücadelesi değildir. Tüm halklardan kadınların sesi için mücadele yürütüyoruz. Korkmuyoruz, kadınların acısını, sevincini, başarısını yaşadıklarını kendimizce yaşamış gibi hissediyoruz ve böyle lanse ediyoruz, doğru yerlere dokunmaya devam edeceğiz. Geri adım atmayı öğretmeyeceğiz. Üzüldük, çünkü büyük emekle açılmıştı çok emek verdik. Emekler yok olmadı, çok şey öğretti bize birçok deneyim kazanırdı. Verdiğimiz emeğin böyle bir yönü var. Kapatılmış olmanın verdiği bir üzüntü var. Bizler işsiz kalsak da çalışmaktan vazgeçmeyeceğiz. Farklı organlardan yaptığımız haberleri yayınlayacağız” dedi.

Beriten Elyakut da 4 yıldır kadınların sesi olmaya çalışıyor. O da üzgün. Elyakut, aklına ilk önce kadınların sesini nasıl duyuracaklarının geldiğini vurgulayarak, “Nasıl ki, ilk başladığımız da erkekler ne diyor diye düşünmeden yazmaya karar verdiysek, bugün de kapatılarak kadının sesini kısmaya çalışacaklar. İlk duyduğumda canımı acıtan kadınların sesini bizim dışımızda kimse duyuracak mı sorusu oldu. Jınha sadece Kürdistan bölgesi değil tüm Türkiye’de, her alanda kadının sesi olmaya çalıştı ve ezilen kadını sesini duyurmaya çalıştı. Bugün de canımızı acıtan o kadınların sesini duyurulması noktasının kapatılmış olması. Bizim için bir şey değişmeyecek, kamerayı alıp alanlarda olacağız. Farklı alternatif yollar deneyeceğiz, sosyal medyayı deneyeceğiz. Kulaktan kulağa da olsa kadınlara o bilgileri aktarmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Jınha ile birlikte Kürt siyasetinin yayın organları olan Dicle Haber Ajansı ile Kürtçe yayınlanan Azadiya Welat Gazetesi de kapatıldı. Jınha’nın kapatılmıası ile 80’e yakın çalışanı da işsiz kaldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG