Erişilebilirlik

Türkiye'nin Suriye Sınırı Sıcak


Şanlıurfa, Ceylanpinar
Şanlıurfa, Ceylanpinar

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde halk Suriyeli muhaliflerle Esad güçleri arasındaki çatışmaların artması yüzünden tedirgin bir bekleyiş içinde

Suriyeli muhalifler ve Esad güçleri arasındaki çatışmalar şiddetini arttırdı. Türkiye'nin Suriye sınırına çok yakın bir noktada meydana gleen çatışmalardan bu kez etkilenen yer Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesi.

Sınıra 500 metre mesafede meydana geldiği belirtilen çatışmalar sırasında, Suriye tarafından gelen şarapnel parçaları 3 kişiyi yaraladı, çok sayıda ev ve işyerinde hasar oluştu. Ceylanpınar'daki okulları iki gün tatil eden bu olay, ilçede büyük tedirginlik yarattı. Sınıra yakın bölgelerde yaşayan vatandaşlar evlerini boşalttı.

Suriye sınırındaki çatışmaların Türk tarafını etkilediği ilk olay bu değil. Çok değil bir ay önce Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine Suriye tarafından düşen top mermisi, 3'ü çocuk 5 Türk'ün ölümüne neden olmuştu.

Ülkede şiddetin her geçen gün daha da artması Suriye'den Türk tarafına geçen sivil sayısını da tırmandırdı. Suriye'de yaşanan olayların ardından ilk günlerde sıklıkla Hatay sınırında yaşan toplu göçler, Türkiye'nin Suriye sınırındaki pek çok ilçeye yayıldı. Ülkelerindeki şiddetten kaçan Suriyeliler, yanlarına alabildikleri eşyalarla sınırı aşıp Türk tarafına geçiyor. Perşembe günü yaşanan çatışmaların, Ceylanpınar'a getirdiği yeni sığınmacılarla birlikte, bölgedeki Suriyeli sayının 5 bini geçtiği bildiriliyor.

Çatışmaların 20 aydır sürdüğü ülkelerinden kaçarak komşu ülkelere sığınan Suriyeliler’in Türkiye'deki sayısı her geçen gün artıyor. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, bugün itibariyle Türkiye'de bulunan Suriye vatandaşı sayısı 112 bin 883. Suriyeli sığınmacılar, Türkiye'nin Suriye sınırı boyunca çeşitli kentlerde kurulan toplam 13 çadır kentte ve yakınlarının yanında yaşıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG