Erişilebilirlik

'Türkiye Demokrasisinin Artık Örnek Olabileceğinden Kuşkuluyum'


'Türkiye Demokrasisinin Artık Örnek Olabileceğinden Kuşkuluyum'
'Türkiye Demokrasisinin Artık Örnek Olabileceğinden Kuşkuluyum'

CHP Genel Başkan Yardımcısı emekli büyükelçi Osman Korutürk: “Türkiye’de demokraside dengeler sarsılmış durumda, kuvvetler ayrılığı bozulmuş, yargı bağımsızlığı zedelenmiş, basın ve ifade özgürlüğü üzerinde baskılar var. Bunlar değişmeden [Ortadoğu] ülkelerinin örnek diye [Türkiye'ye] bakacaklarını düşünmüyorum.”

Bu hafta Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) bir heyet – uzun bir aradan sonra – Washington’a gelerek politikalarını, görüşlerini Amerikalı yetkililere, kamuoyuna anlattı. Washington’daki görüşmeleri sırasında en çok Türkiye’de basın özgürlüğü, demokrasi konularında sorularla karşılaştıklarını söyleyen CHP’liler gündemdeki konuları değerlendirdi, iktidar oldukları bir Türkiye’nin dış politikasının nasıl olacağı konusunda bilgi verdi.

Heyet başkanı Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı emekli büyükelçi Osman Korutürk, Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi’ndeki (CSIS) toplantının ardından Barış Ornarlı’nın sorularını yanıtladı.

‘Türkiye’nin Laik-Demokratik Yapısı Örnek Olabilir’

Korutürk Türkiye’nin Ortadoğu ülkelerine ne derece ‘model’ olabileceği konusunda Türkiye’nin laik ve demokratik yapısına dikkati çekti. “Türkiye’nin asıl önemi laik bir yapı içerisinde olması. Laik yapı dediğim zaman da laiklik şunu sağlıyor: biz dinlere, inançlara azami saygıyı gösteriyoruz. Dinlere, inançlara herkesin istediği gibi bağlı olması, bunu uygulaması, ibadet etmesi, inancını yaşaması bizim için en tabi hak. Fakat dini siyasete temel almak doğru bir şey değil. Çünkü o zaman demokrasiyle bağdaşma sorunu çıkıyor. Laikliği, din özgürlüklerinin olabildiğince yaşanabileceği, fakat devlet idaresinin de belli ilkeler üzerinde ve demokrasi içerisinde yönetileceği bir yapı düşünüyoruz.” Korutürk, böyle bir yapı bu ülkelere örnek olacaksa bu çok iyi bir şey dedi.

Ancak, Korutürk bugün itibariyle Türkiye’nin demokrasisinin ne kadar örnek olabileceği konusunda kuşkuları olduğunu anlattı: “Türkiye’de demokraside dengeler sarsılmış durumda, kuvvetler ayrılığı bozulmuş, yargı bağımsızlığı zedelenmiş, basın ve ifade özgürlüğü üzerinde baskılar var. Bunlar değişmeden o ülkelerin de örnek diye bakacaklarını düşünmüyorum.”

“Türkiye’nin Aidiyeti Avrupa-Atlantik Camiasıdır”

Osman Korutürk, Türkiye’nin Ortadoğu ülkeleriyle her zaman yakın ilişkileri olacağını vurguladı ancak, “Türkiye’nin aidiyeti Avrupa-Atlantik camiasıdır,” dedi. Büyükelçi Korutürk, hükümetin Ortadoğu ülkelerinde yapmış olduğu açılımları devam ettireceklerini, bundan memnun kaldıklarını ancak, bunu yaparken Türkiye’nin aidiyeti konusunda bir tereddüt uyandırmayacaklarını kaydetti.

“Amerika Türkiye’nin Önemli Bir Müttefikidir”

Türk Amerikan ilişkileri konusunda Korutürk, Amerika’nın Türkiye’nin önemli bir müttefiki olduğunu, ilişkileri geliştirmek istediklerini ve ikili ilişkilerin eşitlik, karşılıklı saygı ve birbirinin meşru çıkarlarını gözetme esasına dayandırdıklarını kaydetti. Korutürk, Türk - Amerikan ilişkileri sadece savunma ve stratejik konularında değil daha geniş bir alanda sürdürülmesi gerektiğini belirtti.

Türk Dış Politikası Dürüst, Doğru, Samimi Olacak

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Osman Korutürk “Türk dış politikasında demokrasi, insan hakları, özgürlükler, cinsiyet eşitliği, sosyal devlet gereği ve uluslararası normları” referans alacaklarını kaydetti. Korutürk, dış politikanın sonuç alıcı olmasına ve ayağının yere basmasına dikkat edeceklerini vurguladı.

Üç gün süreyle Washington’da temaslarda bulunan CHP heyetinde Korutürk’ün yanı sıra emekli büyükelçi Faruk Loğoğlu, Genel Başkan Yardımcıları Gülsün Bilgehan, Umut Oran ve Faik Oztrak da vardı.

XS
SM
MD
LG