Erişilebilirlik

Türkiye'nin Hava Saldırılarına Diyarbakır'dan Tepki


Diyarbakir protest
Diyarbakir protest

Türkiye’nin hafta başında Suriye’deki Karaçok Dağı ile Irak’taki Sincar Dağı'na düzenlediği hava operasyonlarının yankısı sürüyor. Diyarbakır’da Zorla Alıkonulan Kadınlar için Mücadele Platformu adıyla kurulan ve Ezidi kadınların kurtarılması için çalışma yürüten grup saldırılara tepki amacıyla bir basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'nin Hava Saldırılarına Diyarbakır'dan Tepki
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

HDP İl Binası'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Ayşe Gökkan, operasyonların bölgede hukuk ve ağır insan hakları ihlallerine yol açtığını savundu. Uluslararası güçlerin bombalanan Sincar Dağı'nda inceleme yapmaya çağıran Gökkan, “TBMM savaş ilan kararı almadan, fiilen bir savaş hali yürütmektedir. Bilindiği gibi, 3 Ağustos 2014’de IŞİD’in Şengal’e yönelik saldırılarıyla birlikte onbinlerce Ezidi yaşamını yitirmiş, kaçırılan kadın ve kız çocukları cinsel işkencelere maruz kalmış olup; halen ellerinde 3 bini aşkın kadın olduğunu ve bunların bir kısmının farklı Arap ülkelerindeki köle pazarlarında satıldığını bilmekteyiz. Aradan geçen zaman içerisinde Şengal bölgesinde açığa çıkan onlarca toplu mezar, tanıklar, görüntüler, heyet raporları, vb. Birleşmiş Milletler’in, IŞİD’in bu kıyımlarını soykırım olarak tanımasını beraberinde getirmiştir. BM Özel Komisyonu, 15 Haziran 2016 tarihinde açıkladığı bir raporla, 3 Ağustostan itibaren Ezidilere yönelik saldırıları soykırım olarak tanımlamıştır. Yaşanan soykırım sonucu on binlerce Şengalli halen dünyanın farklı ülkelerinde mülteci kamplarında, olağanüstü zor koşularda yaşam mücadelesi vermektedir. Halkların kendi kültürlerini, inançlarını, dillerini, dinlerini özgürce yaşama ve yaşatma hakları vardır. Tarihte insanlık ailesinin büyük acılar yaşamasına ve büyük bedeller ödemesine neden olan şey, buna saygı duyulmaması ve halklara yönelik saldırgan tutumlar olmuştur. 2 buçuk yıldır, IŞİD tarafından insanlık dışı her türlü saldırıya maruz kalan Şengallilere yönelik bu son saldırıyla ilgili yerinde tespitler yapmak ve görüşmeler yapmak üzere Platformumuz başta olmak üzere ulusal ve uluslararası kurum ve şahsiyetlerin heyetler oluşturarak durumun yerinde incelenmesi çağrısı yapıyoruz” dedi.

Bir tepki de HDP ve DBP’den geldi. Bağlar ilçesindeki Koşuyolu'nda toplanan milletvekili ve partililer burada açıklama yapmak istedi. Ancak polis açıklamaya izin vermedi. Bunun üzerine grup, DBP İl Binasına doğru yürümeye başladı. Polis çemberi altında yürüyen grup, DBP Binası önünde tekrar toplandı. Burada açıklama yapan HDP İl Eş Başkanı Zeki Baran, Türkiye’nin bölünmeye götürüldüğünü savundu. Baran, “Ateşle oynayan yanar. Siz son iki yıldaki politikalarınızla nasıl ki bu toplumu psikolojik olarak kutuplaştırdınız, psikolojik olarak ayrıştırdınız, böyle gidecek olursa, bu ülkeyi fiziki bölünmeye götürürsünüz. Şimdiye kadar sizin gibi düşünmeyen bütün farklılıkları ideolojileri, siyasi partileri, muhalifleri yeri geldi terörist olarak, yeri geldiğinde dış güçlerin hizmetkârı olarak, yeri geldiğinde üst aklın hizmetkarı olarak gördünüz. Şu gün ortaya çıkan sonuç, bu ülkeyi bölmek isteyenin AKP’nin kendisi olduğu gerçeği ortaya çıkıyor" diye konuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG