Erişilebilirlik

Türkiye'nin AB Yolunda Fransa’dan İlk Adım


Paris, Ankara ile uzun süren müzakerelerden sonra AB müzakerelerinde tıkadığı beş fasıldan 22'ncisinin önündeki ‘Fransız engelini’ kaldırdı

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın "Türkiye ile beyaz sayfa açıyoruz" vaadinin ilk adımı Avrupa Birliği yolunda geldi. Ankara ile uzun süren müzakerelerden sonra Paris, AB müzakerelerinde tıkadığı beş fasıldan 22'incisinin önündeki ‘Fransız engelini’ kaldırdı. Türkiye, 17. ve 22. başlıkların kaldırılması ve beş başlık önündeki engelin kalkması yolunda da siyasi irade konulmasını istiyordu. Ancak Fabius, "İlk adım olarak 22. başlığı açıyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Paris'te Fransa Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen ‘Libya’ya Yardım Konferansı’na katılmadan önce Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile kahvaltıda bir araya geldi. Görüşmenin ardından Libya toplantısına katılan Davutoğlu, konferansın sonuna kalmadan Paris'ten ayrıldı. Görüşmenin içeriğine ilişkin ilk açıklama ise Fabius’dan geldi. Toplantı sonrası Libya Dışişleri Bakanı Muhammed Abdülaziz ile basın toplantısı düzenleyen Fabius, bir soru üzerine, Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerinde Fransa'nın yapıcı rol üstleneceğini açıkladı. Fabius, "İlk adım olarak 22. maddeyi açıyoruz. Sayın Davutoğlu’na bu başlığın açılacağını teyit ettim" dedi. Laurent Fabius, görüşmede Hollande'ın Türkiye ziyaretinin gündeme gelip gelmediği sorusuna ise, "Cumhurbaşkanı’na bir davet var. Ancak bunun zamanını Cumhurbaşkanı belirler. Fakat Türkiye büyük bir ülke, ilişkilerimizin gelişmesini istemek doğaldır," dedi.

Türkiye'de iki başlık beklentisi

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Ankara, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin siyasi nedenlerle tıkadığı beş başlıktan, ‘ekonomi ve parasal politikaları’ kapsayan 17’inci fasıl ile ‘Bölgesel politika ve yapısal araçların koordinasyonu’nu kapsayan 22’inci fasılların açılmasını bekliyordu. Ankara’da ayrıca, beş faslın önündeki önündeki siyasi engelin kaldırıldığı yolunda niyet açıklaması beklentisi de vardı. Ancak Paris, ‘başlangıç ve önemli bir jest olarak 22. Başlığın önündeki engeli kaldırdığını’ açıklamakla yetindi.

Türkiye ile AB arasında 2005’ten bu yana devam eden müzakerelerde 35 fasıldan 13 fasıl açıldı, yalnızca bir tanesi kapatıldı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG