Erişilebilirlik

Türkiye'den Cinsel Ayrımcılığa Son Vermesi İstendi


Türkiye'den Cinsel Ayrımcılığa Son Vermesi İstendi
Türkiye'den Cinsel Ayrımcılığa Son Vermesi İstendi

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye’den, bireylerin cinsel yönelimi nedeniyle uğradığı ayrımcılığa son verilmesini istedi.

Örgütün bugün yayınladığı raporda, farklı cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine sahip olmanın hastalık ya da suç olmadığı belirtiliyor; lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireylere (LGBT) ayrımcılık yapılmasının hukuka aykırı kabul edilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Uluslararası Af Örgütü raporunda, hükümet yetkilileri ve resmi görevlilerin homofobik beyanlarıyla, cinsel yönelimi farklı kişilere karşı ayrımcılığı hatta şiddeti teşvik ettiği de öne sürülüyor.

BM İnsan Hakları Konseyi, geçen hafta cinsel yönelimleri nedeniyle insanlara ayırım yapılmasını yasaklayan karar tasarısını kabul etti. Tarihi olarak nitelenen tasarı 19'a karşı 23 oyla kabul edilirken, 3 ülke de çekimser oy kullanıldı.

Güney Afrika tarafından sunulan karar tasarısında, insanların özgür ve eşit doğduğu ve hak ve özgürlüklerden de eşitçe yararlanabilmesi gerektiği yazılı. Konsey üyesi 47 ülkeden aralarında Rusya, Suudi Arabistan, Pakistan ve Nijerya’nın da bulunduğu birçok ülke tasarıya şiddetle karşı çıktı.

Türkiye konsey üyesi olmasa da sık sık LGBT bireylere hukuksal koruma sağlamadığı için eleştirilere hedef oluyor.

Mehmet İlhan KAOS GL Derneği basın sözcüsü Ali Erol’la Uluslararası Af Örgütü’nün raporunu ve Türkiye’deki sorunları konuştu.



Dernek: http://www.kaosgl.com/
Dergi: http://www.kaosgl.com/taxonomy/term/143

.

XS
SM
MD
LG