Erişilebilirlik

Türkiye’den Almanya’ya 'Skandal ve Çifte Standart' Tepkisi


16 Nisan’daki referandum için Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin Almanya’da gerçekleştirilmesi planlanan programları ile ilgili iptal kararları alınması, Ankara’nın “skandal” ve insan hakları ile ifade özgürlüğü bağlamında “çifte standart” tepkisine yol açtı.

Tepkilerin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabrile ile telefonda görüştü. İki bakan 8 Mart'ta Almanya'da biraraya gelecek.

Ankara, yerel makamlara atfedilen engellemelerden doğrudan Almanya Federal Hükümeti’ni sorumlu tutuyor. Ankara, ayrıca Almanya’yı özellikle terör örgütü PKK’nın siyasi faaliyetlerine göz yummak ve Türk Hükümeti’ne karşı ise taraflı davranmakla suçluyor.

Anadolu Ajansı başta olmak üzere Türk Hükümeti’nden medya kuruluşlarına yapılan açıklamalar özetle şöyle oldu:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: “Bu Alman derin devletinin sistematik şekilde bir uygulaması haline geldi. Almanya'nın bu tavrı gerçekten ne demokrasiye ne de ifade özgürlüğü ve toplanma özgürlüğüne sığar. Herkese demokrasi dersi vermeye çalışan bir ülkenin, hatta birçok ülkenin de iç işlerine bu şekilde karışmaya çalışan bir ülkenin ve onun sisteminin son yıllarda bu tür etkinlikleri engellemeye çalışması esasen Almanya'nın ve Batı'nın ne kadar çifte standart içinde olduklarının göstergesidir. Terörist başlarına izin veriyorsunuz, halkın oyuyla seçilmiş Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a izin vermiyorsunuz. Bunun izah edilir bir tarafı yoktur.”

Türkiye’den Almanya’ya 'Skandal ve Çifte Standart' Tepkisi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Avrupa Birliği (AB) Bakanı Ömer Çelik: “Demokratik değerler konusunda en çok sesi çıkan ülkelerin, demokratik değerlere sahip çıkma konusunda da eylemlerinin tutarlı olması gerekir. Toplantı ve gösteri hakkı demokratik haktır. Dolayısıyla vatandaşlarımızın, vatandaşlarımızla buluşmamız şeklindeki Avrupa Birliği'nin ilkeleriyle, Avrupa Konseyi'nin prensipleriyle uyumlu bir şekilde teminat altına alınmış toplantı hakkının engellenmesi, demokratik bir hakkın engellenmesi anlamına gelir. Bu yaptıkları duvar örmektir ama bu duvarın bize zararı olmaz. Bu duvarın onlara zararı olur, kendi demokrasilerine zarar verirler. Kendilerinin bununla yüzleşmeleri lazım. Temel değerleri hatırlatıyoruz, bu yaptığınız demokratik haklara sığmaz, demokratik hakkın engellenmesidir. Toplantı hakkı, ifade hürriyeti hakkı bunlar temel haklardır ve bunları engelliyorsunuz. İkincisi de 'Türkiye'deki sorunlar taşınmasın' diyerekten olmayan bir şeyin hassasiyetini sürekli ortaya koyuyorlar ama yaptıkları şey şudur; Türkiye Cumhuriyeti bakanlarının, siyasilerin oraya gitmesini engelleyerek, vatandaşlarımızla buluşmasını engelleyerek aslında onlar da Türkiye'nin iç siyasetine dönük bir kampanya yapmış oluyorlar.”

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: “Çok net bir biçimde görülüyor ki bu belediyeyi de aşan bir karardır, skandal bir karardır, diplomatik nezakete aykırı bir karardır. Dönüp tarihlerine baksınlar. Eski hastalıkların hortladığını görüyoruz, o hastalıkları tedaviyle uğraşsınlar. Eğer o hastalıkları tedavi etmezlerse korkarım ki bugün Türkiye'nin Adalet Bakanı'nı Almanya'da konuşturmayanlar kendi topraklarında kendileri de konuşamayacak hale geleceklerdir.”

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi: “Bizim oradaki etkinliklerimizi, toplantılarımızı iptal ediyorlarmış. Pazar ben yine Almanya'ya gideceğim. Bana emrolan sefere çıkmak, zafer ise Allah'ındır diyoruz. Biz baktık, gördük izin vermiyorlar, kahve kahve, ev ev dolaşırım Almanya’da yine de vatandaşlarımızla buluşuruz kimse merak etmesin.”

CHP de tepki gösterdi

Bu arada Almanya’nın tutumuna ana muhalefet partisi CHP de ifade özgürlüğü açısından tepkisini açıkladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Almanya’nın tutumunu eleştirerek,

“Adalet ve Kalkınma Partisi'nden 2 milletvekili Almanya'da konuşacak, konuşmaları iptal edilmiş. Asla ve asla doğru değildir. Hem dünyaya demokrasi dersi verirsiniz hem bir partinin 2 bakanı konuşmak ister siz bu konuşmayı şu veya bu gerekçeyle yasaklarsınız. Asla doğru bulmuyoruz. Onlar da çıkmalı kendi düşüncelerini açıklayabilmeli. Herkes düşüncesini özgürce ifade edebilmelidir” dedi.

Alman Bakan Çavuşoğlu'nu aradı

Türkiye'nin sert tepkisi ardından Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türk mevkidaşını telefonla arayarak, konuya ilişkin değerlendirmede bulundu. Gabriel'in, Çavuşoğlu'nu Almanya'ya görüşmeye davet ettiği açıklandı.

Türk Dışişleri kaynakları, Çavuşoğlu'nun muhatabına Türkiye'nin duyduğu rahatsızlığı bir kez daha dile getirdiğini ifade etti. Kaynaklar, Çavuşoğlu'nun 8 Mart'ta mevkidaşı ile Almanya'da görüşmeye mutabık olduğunu duyurdu. Kaynaklar, Türkiye'nin özür talebi olup olmadığı noktasında ise bilgi vermedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG