Erişilebilirlik

Türkiye’den ABD’ye Şartlı İlişki Mesajı


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’de iş başına geçme hazırlığındaki Donald Trump yönetimine iyi ilişkiler için Fethullah Gülen’in iadesi ve YPG’yi (PYD) desteklemekten vazgeçilmesi şartlarını öne sürdü.

Türkiye’nin dış politik yol haritasını ortaya koymayı ve dünya ülkelerindeki temsilcilik görevini yürüten büyükelçiler arasında işbirliğini arttırmayı amaçlayan Dışişleri Bakanlığı Büyükelçiler Konferansı’nın dokuzuncusu başladı. Bakan Çavuşoğlu, açılış konuşmasında, “Küresel vizyondan taviz vermeden milli ve yerli dış politika bakanlığımızın pusulası olacaktır” görüşünü aktardı.

Türkiye–ABD ilişkileri için “stratejik ortaklık” tanımlamasını yineleyen Çavuşoğlu, NATO bünyesindeki işbirliğiyle de ikili ilişkilere ayrı bir boyut katıldığını söyledi. ABD’de Donald Trump’un seçilmesiyle başlayacak yeni yönetim sürecini anımsatan Çavuşoğlu, “ABD’nin önceki dönemde yapılan bazı hataları sürdürmeyeceğini umut ediyoruz. İlişkilerimiz açısından iki temel beklentimiz var. Birincisi, FETÖ’nün elebaşı ile diğer yöneticilerinin bir an önce ülkemize iade edilmesi. İkincisi, YPG ile işbirliğine son verilmesi. Bu iki konu, ABD ile ilişkilerimizin geleceği açısından büyük önem taşıyor” dedi.

ABD ile Türkiye’nin çok özel iki ortak olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, ikili işbirliğini sürdürmek için bu iki konudaki beklentilerine karşılık görmek istediklerini işaret etti.

Bu arada Fırat Kalkanı Operasyonu’nu da hatırlatan Çavuşoğlu, “İnşallah kısa sürede El-Bab’ı da bu teröristlerden temizleyeceğiz. YPG’nin maksadı DEAŞ ile mücadele etmek değil Suriye’yi bölmektir. Yanı başımızdaki bu yangını söndürmeye kararlıyız” diye konuştu.

AB’ye de üç şartlı mesaj

Avrupa’dan da benzeri yaklaşımı beklediklerini kaydeden Çavuşoğlu, Türkiye’nin bugün dahi pekiştirdiği güvenlik ortamıyla Avrupa’nın refahında önemli rol oynadığını ifade etti. Türkiye’siz bir Avrupa’nın hastalanacağını kaydeden Çavuşoğlu, Türkiye’nin düzensiz göç ile mücadelede ve 18 Mart mutabakatı dahil taahhütlerini yerine getirdiğini dile getirdi. Ancak Avrupa Birliği (AB) tarafında ise Türkiye ile müzakereleri askıya alma gibi tutumlarıyla çok ileri tavırlar sergileyen çevreler bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, Türkiye’nin AB’den en kısa zamanda hayata geçirilmesini beklediği konu başlıklarını açıklayarak özetle şöyle konuştu:

“Terörle mücadelede samimi bir işbirliği. Türkiye’ye vaat edilmiş olan vize muafiyetinin bir an önce sağlanması. AB’ye üyeliğimiz konusundaki yapay engeller kaldırılarak, daha fazla faslın açılması. Biz Avrupa’nın ortak hanesinin bir ferdiyiz, Bizi dışlamayın, bizi dışlayamazsınız.”

Türkiye’den ABD’ye Şartlı İlişki Mesajı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Schengen ile Şangay arasında

Türkiye’nin dış politikasına ilişkin yöneltilen eleştirilere ve ‘eksen kayması’ gibi görüşlere de tepki gösteren Çavuşoğlu, Türkiye’nin görüşünü, “Schengen ile Şangay arasında sıkışmayacak kadar dış politikası geniştir” diye açıkladı.

Türkiye’nin değişen küresel gerçeklere göre hareket ettiğini savunan Çavuşoğlu, artık dünyadaki ilk 7 ülke ekonomisi arasında 3 Asya ülkesi bulunduğunu ve 2023 yılında Asya’nın ekonomik hasılatıyla Avrupa’yı geçmesi yönündeki beklentiyi aktardı.

Türkiye’ye ‘eksen kayması’ eleştirisi yöneltilirken aynı çevrelerce kendi diplomatik ilişkilerinde farklı arayışlarda olduklarını kaydeden Çavuşoğlu, “ABD ve AB ülkeleri yerkürede işbirliği mekanizmalarını geliştiriyorlar. ‘Türkiye’nin ekseni mi kayıyor?’ diyen çevreler var. Ama bu çevrelerin Avrasya’da, Latin Amerika’da Afrika’da nasıl bir çaba içerisinde olduklarını biliyoruz. Türkiye de bunun gerisinde kalmadı” diye konuştu.

İkinci Dünya Savaşı sonrasında uluslararası alanda kurulu hukuki kurumsal yapılar tarafından bugünkü ihtiyaçlara yanıt verilemediğini de savunan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Dünya beşten büyüktür” sözüyle bunu kast ettiğini anlattı.

Yurt dışında FETÖ ile mücadele

Türkiye’de 15 yıldır güçlü bir irade bulunmasından rahatsızlık duyan çevreler olduğunu iddia eden Çavuşoğlu, terör örgütleri kaynaklı hadiseleri anımsattı.

Türkiye’deki 15 Temmuz darbe girişimi ardından dış temsilcilikler kanalıyla yabancı ülkelerde 9 binin üzerinde durumu açıklayıcı ve terör örgütü aleyhine 9 binin üzerinde girişimlerde bulunulduğunu anlatan Çavuşoğlu, yabancı ülkelerde Fethullah Gülen Cemaati bağlantılı kuruluşlar aleyhine yapılan mücadele hakkında özetle şu bilgileri verdi:

“Farklı coğrafyalara dağılmış FETÖ’nün nefesini kestik kesmeye devam ediyoruz Allah’ın izniyle. Bugüne değin yurt dışında 19 dernek ve 83 eğitim kuruluşu olmak üzere 102 FETÖ kuruluşu kapattırıldı. Son olarak Fas, 8 okulu 1 ay içerisinde kapatacağını açıkladı. Bu hain terör örgütü, bulundukları tüm ülkeler için bir tehdittir. Oradaki öğrencileri de mağdur etmiyoruz ve Maarif Vakfı aracılığıyla daha kaliteli bir eğitim sunuluyor. Örgüt elebaşının ülkemize iadesi konusunu yakından takip ediyoruz. ABD’deki yeni dönemde de bunu çok yakından takip edip sürdüreceğiz. FETÖ bağlantılı içimize de sızmış hainler vardı. Bunları belgeye dayalı adaletli bir çalışmayla tespit ettik ve 400 personelin bakanlığımızla ilişkisini kestik.”

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG