Erişilebilirlik

‘Türkiye’deki Suriyeli Çocukların Yüzde 40’ı Eğitim Olanağından Yoksun’


Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF Türkiye’deki Suriyeli çocuklardan 380 bininin bir başka deyişle yüzde 40’tan fazlasının eğitim olanağından yoksun olduğunu belirtti.

UNICEF Direktör yardımcısı Justin Forsyth bununla birlikte“Suriye krizi başladığından buyana ilk defa okula giden Suriyeli çocuk sayısı gitmeyenden fazla” dedi.

Forsyth,”Türkiye bu başarıdan dolayı övülmeli, fakat daha fazla kaynak sağlanmassa hala Suriyeli çocuklarla ilgili kayıp nesil riski yüksek ki bu nesil bir gün ülkelerini yeniden inşa etme yeteneklerinden yoksun kalabilir” dedi.

Türkiye’de 1.2 milyon sığınmacı çocuk bulunuyor. Türkiye bu açıdan dünyanın en fazla sığınmacı çocuğa ev sahipliği yapan ülke.

Ankara ile işbirliği halinde UNICEF, eğitim sistemlerinin güçlendirilmesi, eğitime ulaşabilenlerin sayısının artırılması ile Suriyeli ve korunmasız Türk çocuklarına kaliteli eğitim sağlanmasına yardım ediyor.

2013’ten buyana UNICEF, yaklaşık 400 okulun yapılmasına, yenilenmesine yardımcı oldu. 20 bin Suriyeli gönüllü öğretmen olarak eğitildi. Yaklaşık 13 bin öğretmen aylık ücret alıyor.

2.7 milyon Suriyeli çocuk okula gitmiyor

Suriyeli çocukları da dahil edecek ihtiyacı olan ailelerin çocuklarını okula gönderebilecek bir ulusal program üzerinde de çalışılıyor. Bu programda ihtiyacı olan ailelere maddi yardım söz konusu.

Bölge genelinde ise 2.7 milyon Suriyeli çocuk okula gitmiyor.

Suriye genelinde ise 15 bölgede yaklaşık 300 bin çocuk kuşatma altında yaşıyor. 2 milyonu ise insani yardımın ulaşmadığı bölgelerde yaşıyor. Bu rakama IŞİD kontrolündeki bölgelerde yaşayan 700 bin çocuk da dahil.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG