Erişilebilirlik

Türkiye'deki Kürt Sorunu Almanya'nın Gündeminde


Türkiye'deki Kürt sorunu, çatışmalar ve birçok kentte şiddete varan protestolar Almanya’da gündemin ana konularından biri. Nitekim konuyla ilgili bir açıklama yapan Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier Türkiye'de aşıldığı sanılan Kürt sorununun son zamanlarda tüm şiddetiyle yeniden ortaya çıktığını belirterek, “Şiddetin her hafta daha da tırmanmasını kaygıyla izliyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye’ye PKK ile mücadelede ölçüyü elden bırakmama çağrısı yapan Steinmeier, “Terör saldırılarına ölçülü tepki gösterilmesini anlayışla karşılıyorum ancak Ankara'daki hükümetin ortamı yatıştırmak için çaba göstereceğini ve aşırı tepkilerden kaçınacağını ümit ediyorum” şeklinde görüş belirtti.

1 Kasım'da yapılacak genel seçimlerin başarılı olmasının ve Türkiye'nin iç istikrarının Almanya'nın çıkarına olduğunu ifade eden Steinmeier, “Seçime giren tüm partiler, yaklaşan parlamento seçimleri öncesinde siyasi görüşlerini sergileyebilme fırsatına sahip olmalıdır,” dedi.

Başbakan Angela Merkel de geçen haftalarda konuyla ilgili iki kez açıklama yapmıştı. Son olarak Van'da Dağlıca saldırısında şehit olan askerler için düzenlenen törenden sonra Başbakan Davutoğlu'nu arayarak can kayıpları için taziyelerini ileten Merkel, Almanya için PKK'nın bir terör örgütü olduğunu, birlikte mücadele konusunda da hiç bir tereddütleri bulunmadığını ifade etmişti. Merkel, Davutoğlu ile Temmuz ayının son günlerinde yaptığı bir diğer telefon görüşmesinde tüm zorluklara rağmen Kürtlerle barış sürecinden vazgeçilmemesi çağrısında bulunmuştu.

Öte yandan Türkiye’de son bir hafta içinde yaşanan şiddet eylemleri ve sokağa taşan toplumsal olaylar Almanya'da da gerginliğe yol açmaya başladı. Hafta sonunda Almanya'nın çeşitli kentlerinde farklı gruplar tarafından düzenlenen gösterilerde bazı olumsuz gelişmeler yaşandı ve olaylar çıktı. Dün başkent Berlin’de Berlin Türk Cemaati ile Berlin Alperen Ocakları tarafından Kreuzberg semtinde düzenlenen gösteride, binin üzerine kişi terör saldırılarını kınadı. Polis yürüyüşün ardından bazı göstericilerle Kürt gruplar arasında sözlü tartışmalar yaşandığını, bir çiftin ise tartaklandığını duyurdu. Bugün de Berlin’de Türkiye Gençlik Birliği adlı bir grup tarafından düzenlenen bir başka gösteriye katılanlardan bir grup yürüyüşün ardından Krezberg’de kurulan bir HDP standına saldırdı, polis tarafların arasında girerek olayların büyümesini engelledi.

Dün Mannheim kentinde 20 sivil toplum örgütü tarafından düzenlenen gösteride yaklaşık 3 bin kişi Türkiye’deki terör olaylarını protesto etti, bu gösteri olay çıkmadan sona erdi.

Hannover'de ise 650 kişilik bir grup PKK'yı protesto etmek için toplandı, 30 kişilik başka bir grup PKK lehine slogan atarak Abdullah Öcalan posterleri salladı. Bunun üzerine her iki gruptakiler birbirlerine taş ve şişe atmaya başladılar. Karşıt gruplar arasında yaşanan olaylarda 26 yaşında Kürt kökenli bir gencin yaralandığı haber verildi. Polis göstericileri biber gazıyla dağıttı.

Cuma günü ise Frankfurt kentinde PKK’yı protesto eden gruplarla, PKK yanlıları karşı karşıya gelmiş, çıkan olaylarda 50 kişi gözaltına alınmıştı. Yine Cuma günü Bonn kentinde bulunan Ülkü Ocağı, PKK sempatizanları olduğu tahmin edilen bir grubun saldırısına uğradı, dernek binasının camları atılan taşlarla kırıldı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG